Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Έκθεση με τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της ως Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε την Τρίτη, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας και Αντιπρόεδρος της  Κ.Σ. ΟΑΣΕ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στις εργασίες της 29ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε αρχικά στην επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο ως μέλος υψηλόβαθμης αντιπροσωπίας της Συνέλευσης. Αναφερόμενη στις επαφές της αντιπροσωπίας στην Ουάσιγκτον, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να επισημάνει στους συνομιλητές της τον αντίκτυπο που έχει η διαφθορά στην ασφάλεια, στην οικονομία και στη δημοκρατία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού του σχετικού με την καταπολέμηση της διαφθοράς νομοθετικού πλαισίου καθώς και της αυστηρής εποπτείας κατά την εφαρμογή του.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε, εξάλλου, και στο Διεθνές Συνέδριο της ΚΣ ΟΑΣΕ υπό τον τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο Ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 και 28 Μαΐου. Η Κύπρια Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ υπενθύμισε ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των 150 σύνεδρων από σχεδόν 30 χώρες, ενώ οι ομιλητές ήταν αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών, Κύπριοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, διερευνητικοί δημοσιογράφοι. Το εν λόγω Συνέδριο, τόνισε η ίδια, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών εκ μέρους των εθνικών Κοινοβουλίων σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Σταχυολογώντας συνοπτικά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι επαναβεβαιώθηκε από τους σύνεδρους ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα των κρατών μελών του ΟΑΣΕ και ότι η πολιτική βούληση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, ανέφερε ότι αναδείχθηκε συναφώς ο ηγετικός ρόλος που τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να αναλάβουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της, με τη ψήφιση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, είπε, υπογραμμίστηκε η σημασία υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας από τα Εθνικά Κοινοβούλια, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει και πρακτικά μέτρα εφαρμογής του, ενώ τονίστηκε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί, οι δικαστικές αρχές, τα εθνικά Κοινοβούλια και τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, σημείωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Η κ. Χαραλαμπίδου ενημέρωσε, εξάλλου, την Ολομέλεια της ΚΣ ΟΑΣΕ, ότι η Πρόεδρος της Συνέλευσης κα Margareta Cederfelt, κατά την παραμονή της στην Κύπρο, έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου και τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.