Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρεύμα

Στο μαύρο όλα τα πρωτοσέλιδα του τουρκοκυπριακού Τύπου. Πρώτη είδηση, η τεράστια αναστάτωση που επικρατεί στα κατεχόμενα από τις συνεχείς και μεγάλης διάρκειας διακοπές ρεύματος λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Διακοπές ρεύματος, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, με τον τ/κ ιατρικό σύλλογο να σημειώνει ότι η συχνότητά τους έχει επηρεάσει ακόμη και τη λειτουργία των γεννητριών που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Η Kibris, που κυκλοφορεί με φωτογραφία της μικρής Asia διερωτάται τι θα γίνει με όσους η ζωή τους εξαρτάται από μηχανική υποστήριξη.

«Ενώ εσείς δεν μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας για 5 λεπτά, πώς περιμένετε από εμάς να μείνουμε χωρίς ανάσα για ώρες;», αναφέρει στο δημοσίευμα της Kibris. 

Έξω φρενών και οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά λόγω των συνεχιζόμενων διακοπών ρεύματος, την ώρα μάλιστα που η ψευδοκυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει την σοβαρότητα της κατάστασης, όπως καταγγέλλουν. Στα κάγκελα και η λεγόμενη αντιπολίτευση.

«Κάθε μέρα προσθέτετε και άλλη μια δυσκολία στον κόσμο. Σήμερα το πρωί η διακοπή διήρκησε από τις 5:30 έως τις 8:40. Πέρασαν 6 μήνες. Φτάνει πια. Φύγετε», είπε ο Πρόεδρος του PTK, Τουφάν Ερχιούμαν.

Οι ανάγκες των κατεχομένων υπερβαίνουν τα 100 μεγαβάτ, όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1, και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας, Βραχίμης Κουτσολούκας, με την Κυπριακή Δημοκρατία να συμφωνεί να καλύψει μέρος τους, επί πληρωμής.

«Οπόταν η παροχή που στέλνουμε προς τα κατεχόμενα περιορίζεται με βάση τη διαθεσιμότητα τη δική μας και όχι τις συνολικές ανάγκες που έχει η τ/κ πλευρά», είπε ο Βραχίμης Κουτσολόκας. 

Δημοσίευμα «βόμβα»

Τα κατεχόμενα υποφέρουν, την ώρα που στην Τουρκία τρέχει για τα καλά η εκστρατεία Ερντογάν για επανεκλογή. Δύσκολο το εγχείρημα αυτή την φορά, με τις δημοσκοπήσεις να τον θέλουν να χάνει και μάλιστα πανηγυρικά. Ο ίδιος δεν θα τα βάλει κάτω, εκτιμά ο Τούρκος δημοσιογράφος Τζεβχερί Γκιουβέν, που σε άρθρο του στην Halkin Sesi, ισχυρίζεται ότι "Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία».

Με τις ευλογίες μάλιστα και της Αγγλίας, που επιθυμεί, όπως διατείνεται ο δημοσιογράφος, διαιώνιση των προβλημάτων στο νησί ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της.

Στο άρθρο γίνεται εξάλλου λόγος και για κάθοδο 200 αστυνομικών από την Τουρκία, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την καταστολή των διαδηλώσεων που αναμένεται να ξεσπάσουν μετά την προσάρτηση των κατεχομένων στο τουρκικό κράτος.