Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ταεπ νοσοκομεια

Σκέψεις για κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, κάνουν οι κυβερνητική ιατροί που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ.

Τα μέλη των συντεχνιών της ΠΑΣΥΚΙ και της ΠΑΣΥΔΥ κατήλθαν σε τρίωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για υποστελέχωση και μεγάλο φόρτο εργασίας, ενώ καταγγέλλουν πως ο ΟΚΥπΥ αδυνατεί να προσφέρει λύσεις.

«Υπάρχει έντονη και το αντιλαμβανόμαστε δυσφορία από τον ΟΚΥπΥ ότι μα εμείς κάνουμε ότι μπορούμε. Αν είναι αυτό που μπορούν τότε δεν είναι ικανοποιητικό και θα πρέπει να έρθουν άλλοι που οι οποίοι μπορούν και περισσότερα», είπε ο Πρόεδρος του ΠαΣυΚΙ, Σωτήρης Κούμας. 

Οι γιατροί κατήλθαν σε στάση εργασίας από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 12:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι υπεύθυνοι των τμημάτων στον ΑΝΤ1, οι πολύωρες βάρδιες, τα εξαντλητικά ωράρια και η υποστελέχωση έχουν εξουθενώσει τους γιατρούς των ΤΑΕΠ.

«Δεν έχουν απαντηθεί κανένα από τα αιτήματα μας. Είναι όλα τεκμηριωμένα, είναι καταχωρημένα στο αρχείο, στέλνονται και επείγοντα email και το κερασάκι στην τούρτα έρχεται με την διακοπή των συμβολαίων των γιατρών που ήταν στην επίταξη για την βραχεία νοσηλεία», επισήμανε η Διευθύντρια του ΤΑΕΠ Λεμεσού, Φαίδρα Ιωάννου. 

Σχολιάζοντας την στάση εργασίας, ο Εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, αναφέρθηκε σε λανθασμένα μηνύματα που στέλνουν οι κυβερνητικοί ιατροί, και έκανε λόγο για σκοπιμότητες.

«Απύθμενο θράσος είναι να βγαίνει κάποιος δημόσια και να δίνει λανθασμένα τους αριθμούς στελέχωσης των ΤΑΕΠ, είτε γιατί έχει ο ίδιος λανθασμένη πληροφόρηση είτε εσκεμμένα σκόπιμα δίνει ένα αριθμό για να δικαιολογήσει την πράξη την οποία κάνει», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ. 

Ρόλο πυροσβέστη στην κόντρα ΠΑΣΥΚΙ-ΟΚΥπΥ για τα ΤΑΕΠ, ανέλαβε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος και συγκάλεσε για την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

«Αυτό που γίνεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας είναι να εξευρεθούν οι τρόποι επίλυσης αυτών των προβλημάτων και των ζητημάτων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγείας και να είναι προς όφελος των ασθενών», επισήμανε ο Σύμβουλος Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 

Από την τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών ιατρών δεν προέκυψαν οποιαδήποτε προβλήματα, αφού, όλα τα τμήματα λειτούργησαν κανονικά στη βάση ειδικού επιχειρησιακού πλάνου και με προσωπικό ασφαλείας.

«Θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα για το οποίο έγινε σήμερα η απεργία και να βρει λύσεις, θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας οδηγούν σε στάση εργασίας ιδιαίτερα στα νοσοκομεία», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κλάδου Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης. 

Οι συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών ζητούν απόδοση ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν, σε σχέση με την ανεπάρκεια, όπως οι ίδιοι την βλέπουν, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.