Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος

Βήμα όπισθεν καταγράφηκε στις προσπάθειες για καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού. 

Η αρχική εντύπωση ότι απέμενε το τελευταίο βήμα πριν από τη συμφωνία, ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, και με τη συμμετοχή των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης οι συντεχνίες επέρριψαν τις ευθύνες για το πισωγύρισμα στις εργοδοτικές οργανώσεις και στις νέες σκέψεις που κατέθεσαν για υπολογισμό του κατώτατου μισθού. 

Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ


Σήμερα ακούσαμε επιχειρηματολογία η οποία διαφοροποιεί το πλαίσιο συζήτησης από την κοινωνική του βάση και θέτουν προτεραιότητες που παραπέμπουν στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της εργοδοτικής πλευράς 

Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ

Δεν μπορούμε να πάμε πιο κάτω απ' αυτό που έχουμε σήμερα ως κατώτατο μισθό και αυτό δεν έχει σχέση με φόρμουλες και ποσοστά. έχει σχέση με τι χρειάζεται σήμερα ένας εργαζόμενος και ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι 

Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος ΔΕΟΚ

Έχουν θέσει θέματα, τα οποία ουσιαστικά ανατρέπουν την όλη συζήτηση, η οποία είχε διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τις βασικές παραδοχές οι οποίες είχαν γίνει σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό 

Από εργοδοτικής πλευράς, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση για συνέχιση του διαλόγου με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφορές και να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη. 
Εκπρόσωποι της υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητούν την ανάγκη θέσπισης ενός συμφωνημένου κατώτατου μισθού και σημειώνουν παράλληλα την ανάγκη να αποφευχθεί η επίρριψη ευθυνών για επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. 

Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, πρόεδρος ΚΕΒΕ

Έχει συζητηθεί η μεθοδολογία ποιος διάμεσος μισθός θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση και ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα ληφθούν υπόψη σαν βάση οι υπολογισμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου που είναι τα €1.573 

Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ


Να ξεκινήσουμε ένα κανιβαλισμό ο οποίος δεν θα βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος που είναι όχι να βάλουμε ένα κατώτατο μισθό, να βάλουμε ένα κατώτατο μισθό συμφωνημένο. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία και αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Ο διάλογος θα συνεχιστεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εργασίας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης, μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου. 

Μετά το πέρας της σύσκεψης, και παρά τις διαφορές που προέκυψαν στις εκτιμήσεις εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την εισαγωγή του κατώτατου μισθού. 

Μάριος Πελεκάνος, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


Με επίδειξη καλής θέλησης από τα εμπλεκόμενα μέρη, ο διάλογος μπορεί να ολοκληρωθεί και να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές. Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε πως η απόφαση της Κυβέρνησης είναι σύντομα να καθιερωθεί Εθνικός Κατώτατος Μισθός 

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ακλόνητη βούληση της κυβέρνησης παραμένει η καθιέρωση του κατώτατου μισθού το συντομότερο.

Προεδρικό σύσκεψη κατώτατος μισθός
Προεδρικό σύσκεψη κατώτατος μισθός
Προεδρικό σύσκεψη κατώτατος μισθός
Προεδρικό σύσκεψη κατώτατος μισθός