Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρόμιο Γερμανίας

Ακυρώσεις πτήσεων και τεράστιες ουρές σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης ήταν οι εικόνες που αντίκρισαν εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι ταξιδιώτες τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Κύπριου.

Σκηνές χάους και πολύωρη αναμονή, ενώ οι πιο άτυχοι βλέπουν τις πτήσεις τους να ακυρώνονται. Χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται  «φως» στην άκρη του τούνελ  με τις απεργίες εργαζομένων στα αεροδρόμια. 

Ο ίδιος ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου, προέτρεψε ήδη από χθες το επιβατικό κοινό της Κύπρου να μην ταξιδέψει Ιούλιο και Αύγουστο.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε όλο αυτό το πλέγμα, είναι το ποια δικαιώματα έχουν οι επιβάτες που επηρεάζονται από καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις πτήσεων.

Στο «Μέρα Μεσημέρι» φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, προτρέποντας τους Κύπριους ειδικά επίδοξους ταξιδιώτες, να λάβουν γνώση των δικαιωμάτων τους, αλλά και το τι να κάνουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Τα τρία βασικά σημεία που αφορούν, καθυστερήσεις, ακυρώσεις και απώλεια αποσκευών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύουν τα ακόλουθα:

Καθυστέρηση μερικών ωρών: Παροχή γευμάτων στο αεροδρόμιο

Οι αποζημιώσεις για μεγάλες καθυστερήσεις ξεκινούν από €250 ανά άτομο. Ρόλο παίζει και η απόσταση

Αν αλλάξει μέρα και πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο: Μεταφορικά, σίτιση και ξενοδοχείο από την εταιρεία 


Απώλεια αποσκευών: Ο ταξιδιώτης δικαιούται σχετική αποζημίωση μέχρι να του παραδοθεί,  για να μπορεί να αγοράσει είδη ένδυσης.  

Σημείωσε καταληκτικά πως με την επιστροφή του ο ταξιδιώτης στην Κύπρο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσει με  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή το οποίο είναι στο Υπουργείο Εμπορίου, για να τον κατευθύνει ως πως το πώς να κινηθεί για τα δικαιώματα του.

Περισσότερα στο βίντεο: