Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Είκοσι τρία θανατηφόρα τροχαία σημειώθηκαν μέχρι στιγμής το 2022. Είκοσι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο φόρος τιμής στον Μολώχ της ασφάλτου είναι βαρύς.

Σε παρέμβαση του στα Νέα του ΑΝΤ1, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου, ανέφερε πως ο τελευταίος μήνας ήταν ένας από τους χειρότερους της δεκαετίας όσον αφορά τα θανατηφόρα τροχαία.

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση μιας και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι θανατηφόρες συγκρούσεις, σημειώνοντας πως σε αρκετές εμπλέκονται μοτοσικλετές.

«Κάποιοι λάθος χειρισμοί και συμπεριφορές οδηγούν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου.

Τι φταίει για τα θανατηφόρα

Πολλές οι αιτίες που συμβάλουν στις σοβαρές και θανατηφόρες συγκρούσεις.  

«Είναι πολλά πράγματα που συμβάλουν σε μία σύγκρουση Το λάθος που μπορεί να κάνει ο οδηγός, η μη χρήση προστατευτικού του εξοπλισμού, η μη εκπαίδευση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ευριπίδου.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως όλα τα μέτρα λειτουργούν προληπτικά και κατασταλτικά για όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν τον κώδικα.

«Όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι θα ελέγχονται είτε από την Αστυνομία είτε από τις κάμερες τροχαίας πειθαρχούν με τους κανόνες. Ξέρουν ότι υπάρχει έλεγχος και πηγαίνουν σιγά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντά για τις κάμερες τροχαίας

Ερωτηθείς εάν είναι προληπτικό να τοποθετούνται κάμερες τροχαίες σε σημεία που δεν είναι ευδιάκριτες, απάντησε πως δεν πρόκειται για μια τακτική που χρησιμοποιείται, τονίζοντας πως δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων.

«Οι οδηγοί μας τι θέλουν δηλαδή; Θέλουν να ξέρουν που υπάρχει η Αστυνομία για να παραβίαζει τον κώδικα όπου δεν υπάρχει; Προσπαθούν να βρουν που είναι οι Αστυνομικοί για να μην τους πιάσουν;» ανέφερε διερωτώμενος ο Βοηθός Διευθυντής Τμήματος Τροχαίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν κάποια πράγματα καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα αλλάξει αυτή η κατάσταση.

«Να δούμε ο καθένας από εμάς να συμμορφώνονται. Το να προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες δεν αλλάζει κάτι. Η ουσία είναι να αλλάξουμε ο καθένας τη συμπεριφορά του γιατί είναι άνθρωποί που χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποί που τραυματίζονται σοβαρά, είναι συμπολίτες μας, είναι παιδιά από την οικογένεια μας», είπε καταληκτικά ο κ. Ευριπίδου.