Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος κρουσματα

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο λόγω των νέων στελεχών ΒΑ4 και ΒΑ5.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, μέχρι τις 10 Ιουλίου θα αυξηθούν οι μολύνσεις και οι θάνατοι, την ώρα που οι νοσηλείες προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα.

«Αυτό που γνωρίζουμε για πολλούς λόγους, και πρωτίστως λόγω του τείχους ανοσίας του πληθυσμού, δεν θα έχουμε ανάλογη αύξηση των θανάτων και των σοβαρά νοσούντων, δηλαδή, των ανθρώπων που θα μπαίνουν σε ΜΕΘ συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα. Προφανώς η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν θα είναι ανάλογη με αυτή που είχαμε στα προηγούμενα κύματα», είπε η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.

To ECDC εκτιμά ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν σε 20 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα στον οργανισμό μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, χθες Σάββατο η χώρα μας κατέγραψε 1,700 νέα περιστατικά τα οποία προέκυψαν μετά από 11,000, με το ποσοστό θετικότητας να αγγίζει το 15%.

«Είμαστε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα αρχές και επιστήμονες, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη για να καταφέρουμε αυτό που λέγαμε εξ’ ξαρχής. Το να κρατήσουμε μια ισορροπία και να ζούμε με τον ιό με ασφάλεια ακόμα και στις φάσεις των εξάρσεων που διανύουμε τώρα», τόνισε η Δρ. Πανά

Στο μεταξύ στους 80 αυξήθηκαν οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥΠΥ την ώρα που αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των παιδιών που χρήζουν νοσηλείας. Στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύονταν το πρωί 10 παιδιά με κορωνοϊό εκ των οποίων τα 9 κάτω των 5 ετών.

Πλαφόν στα self test από τη Δευτέρα

Στο 1 ευρώ και 70 σεντ μειώνεται από αύριο η τιμή των self test που πωλούνται ανά τεμάχιο, την ώρα που η ανώτατη τιμή πώλησης της συσκευασίας των 5 τεστ αυτοδιάγνωσης παραμένει στα 6 ευρώ.

«Τονίζεται ότι απαγορεύεται η ξεχωριστή πώληση τεστ αυτοδιάγνωσης που αποτελούν μέρος μεγαλύτερης συσκευασίας. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τους πολίτες, καθώς τα αναλώσιμα θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε εργοστασιακή συσκευασία, και όχι να παραχωρούνται ξεχωριστά», σημειώνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν παράπονα και καταγγελίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]