Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υφυπουργος ναυτιλιας βασιλης δημητριαδης

Η αναβάθμιση και την περαιτέρω προώθηση καινοτόμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων δράσεων που θα συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη περί βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών καθώς και της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που διεξάγεται μεταξύ 27 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα  της Κύπρου να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων που συνδέονται με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, ενώ σημείωσε επίσης τη μεγάλη σημασία της θάλασσας για την Κύπρο και τον ιστορικό δεσμό με αυτή μέσω παραδοσιακών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως η ναυτιλία, η αλιεία, ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, τονίζοντας παράλληλα ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη μίας βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης. 

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας επεσήμανε τη σημασία της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην επίτευξη του στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αρ. 14 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και των στόχων της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να οικοδομηθούν συνεργασίες και να αναληφθούν διεθνείς στοχευμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν τους ωκεανούς, τις θάλασσές και τη γαλάζια οικονομία, ο κ. Δημητριάδης τόνισε ότι θα πρέπει αυτές να είναι πάντοτε ευθυγραμμισμένες με το Διεθνές Δίκαιο, και ειδικότερα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Κλείνοντας ο Υφυπουργός εξέφρασε την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στην προστασία της Μεσογείου, προωθώντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και φιλόδοξης γαλάζιας οικονομίας, και ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη μακροχρόνια εθνική Στρατηγική για την κυπριακή ναυτιλία “SEA Change 2030”, καθώς και για την εθνική Στρατηγική για την γαλάζια οικονομία.

Σημειώνεται τέλος πως στη Σύνοδο υιοθετήθηκε πολιτική διακήρυξη από το σύνολο των κρατών μελών του Οργανισμού, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ο κ. Δημητριάδης είχε επαφές με ομολόγους του άλλων κρατών με θέματα που άπτονται των θαλάσσιων μεταφορών και της γαλάζιας οικονομίας.