Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παναγιωτης συοπ ατυχημα εθνικη φρουρα

Ζωή σε συνανθρώπους του δίνει ο 27χρονος ΣΥΟΠ, Παναγιώτης Γιαννιός, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς, στη θαλάσσια περιοχή της Λάρας, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την κοινωνία.

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για να μεταφερθούν τα όργανα του άτυχου 27χρονου για μεταμόσχευση δήλωσε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.


Η οικογένεια του εκλιπόντος αποφάσισε όπως προχωρήσει στη δωρεά οργάνων και συγκεκριμένα της καρδιάς, των νεφρών, του πνεύμονα και του ήπατος, χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους του, που περιμένουν υπομονετικά, για την εξεύρεση μοσχεύματος.


Σύμφωνα με την κ. Γιαννάκη θα προσγειωθεί μια ειδική πτήση τα ξημερώματα, και στις 5:00 το πρωί θα ξεκινήσει το μεγάλο χειρουργείο όπου θα δοθούν οι δύο νεφροί σε Κύπριους ασθενείς, και το ήπαρ του άτυχου 27χρονου θα μεταφερθεί στην πανεπιστημιακή Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου στην Αθήνα και αναμένεται να έρθουν δύο χειρουργοί για να το μεταφέρουν. Μάλιστα θα έρθουν τέσσερις χειρουργοί από το Ονάσιο για να πάρουν την καρδία και τους πνεύμονες του 27χρονου. 


Την ίδια ώρα η κ. Γιαννάκη ευχαρίστησε δημόσια τους γονείς του άτυχου 27χρονου «για αυτή την μεγάλη πράξη αλτρουισμού και ανθρωπιάς για να δώσουν τα όργανα του παιδιού τους σε άλλους συνανθρώπους μας». 

Μάλιστα η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι πριν από περίπου 3 εβδομάδες συνέβη ένα θανατηφόρο στην Ελλάδα όπου έχασαν την ζωή τους δύο πρόσωπα και οι πνεύμονες τους δόθηκαν σε δύο ασθενείς από την Κύπρο. 

Τα βασανιστικά ερωτήματα πίσω από την νέα τραγωδία στην ΕΦ

Οργή για τη νέα τραγωδία στην Εθνική Φρουρά, την τρίτη σε ένα χρόνο. «Δεν έχω υποβάλει παραίτηση, αλλά είναι πάντοτε στη διάθεση του Προέδρου» δηλώνει ο Υπουργός Άμυνας. Και δηλώνει πως στην εν εξελίξει έρευνα, εξετάζεται το υψόμετρο του ελικοπτέρου και επιβεβαιώνει πως η άσκηση βιντεοσκοπείτο.

Την ώρα που απέραντη θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του 27χρονου καταδρομέα ΣΥΟΠ, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα τραυματίστηκε κρίσιμα σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, όταν έκανε άλμα από ελικόπτερο στη θάλασσα της Λάρας.

Ο άτυχος καταδρομέας, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Τετάρτης στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλευόταν. 

Για τις συνθήκες τραυματισμού του 27χρονου ΣΥΟΠ, είναι σε εξέλιξη δύο έρευνες. Από την Αστυνομία και την Εθνική Φρουρά, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε πολλά βασανιστικά ερωτήματα. 

«Η έρευνα ξεκίνησε από την πρώτη μέρα από την Αστυνομία, χθες είχαμε προβεί σε εξετάσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο ελικόπτερο, έχουν παραληφθεί κάποια τεκμήρια τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενώπιον των ανακριτών, αναμένουμε να απαντηθούν κάποια ερωτήματα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας,  Χριστός Ανδρέου.

Μέσα από τις έρευνες επιδιώκεται να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος που βρισκόταν το ελικόπτερο και από το οποίο έκανε άλμα ο καταδρομέας, εάν το ελικόπτερο ήταν σταθερό ή εν κινήσει, εάν είχε την ενδεδειγμένη ταχύτητα, εάν υπήρξε ανθρώπινο λάθος και εάν ο άτυχος Παναγιώτης, έχασε τις αισθήσεις του πριν καταλήξει στη θάλασσα. 

«Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε πολλές λεπτομέρειες αν και υπάρχουν κάποια δεδομένα στα χέρια των ανακριτών, πρέπει να διασταυρωθούν και να ληφθούν όλες εκείνες οι καταθέσεις που χρειάζονται και στο τέλος της μέρας όταν ολοκληρωθεί η υπόθεση ο φάκελος θα σταλεί στην Νομική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Ανδρέου.

Τις έρευνες αναμένεται να βοηθήσουν και τα πορίσματα της νενομισμένης νεκροτομής, καθώς και τα πλάνα που λαμβάνονταν από κινηματογραφικό συνεργείο. 

Η νεκροτομή θα διενεργηθεί σήμερα Παρασκευή από την ιατροδικαστή Αγγελική Παπέττα.

Εμφανώς στεναχωρημένος ο υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, αφού σημείωσε πως είναι η τρίτη τραγωδία που έπληξε την Εθνική Φρουρά, τους τελευταίους 13 μήνες. Καταλαβαίνω την αγωνία των πολιτών, αλλά και την ισχυρή επιθυμία όλων να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μην συμβεί ξανά ποτέ, κάτι ανάλογο. Το ίδιο επιθυμώ και εγώ προσωπικά. 

Ο κύριος Πετρίδης, πρόσθεσε πως ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιστατικό τον ευρισκόμενο στο εξωτερικό, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ερωτήθηκε αν προτίθεται να παραιτηθεί. Δεν έχω θέσει την παραίτηση μου, αλλά είναι πάντοτε στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας 

Για τις συνθήκες του ατυχήματος και εάν τίθεται θέμα πειθαρχίας στην Εθνική Φρουρά, με τους θανάτους των ΣΥΟΠ, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «φως» στις έρευνες αναμένεται να ρίξουν, τόσο το υψόμετρο του ελικοπτέρου, αλλά οπτικοακουστικό υλικό, αφού η άσκηση βιντεοσκοπείτο.