Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμβλώσεις ΗΠΑ

Απόφαση με απανωτές και αλυσιδωτές αναταράξεις στον δυτικό κόσμο αναμένεται να επιφέρει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση. Το κύμα αντιδράσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων στον ευρωπαϊκό κόσμο, και στην ίδια την Κύπρο.

Για το τι ισχύει στον τόπο αναφορικά με το δικαίωμα της άμβλωσης, αλλά και την ανάγκη συλλογής  επαρκών δεδομένων για γνώση και μελέτη αναφέρθηκε στο «Μέρα Μεσημέρι» η κοινωνιολόγος του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, δρ. Χριστίνα Καϊλή.

Ορμώμενη από την απόφαση που άλλαξε το ρου της ιστορίας στις ΗΠΑ, η δρ. Καϊλή αναφέρθηκε σε «σκοταδισμό και συντηρητικότητα», φαινόμενα που κατά την ίδια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος διεθνώς σε περιόδους κρίσεων. Με την συγκεκριμένη απόφαση ωστόσο να «αφαιρεί» από τις γυναίκες το Συνταγματικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του δικού τους σώματος, αλλά και το αναπαραγωγικό δικαίωμα.

Αναφορικά με το τι ισχύει στην Κύπρο, η δρ. Καϊλή ανέφερε πως είναι από τις πρώτες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, και τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στα σώματα των γυναικών με τα φαινόμενα πολλαπλών βιασμών, η άμβλωση εντάχθηκε στον Ποινικό Κώδικα.

Τον Μάρτιο του 2018 προέκυψε εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με βάση πλέον την όποια:

  • Δικαίωμα άμβλωσης κατόπιν αιτήματος μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης
  • Δικαίωμα άμβλωσης μέχρι την 19η εβδομάδα κύησης σε περίπτωση βιασμού

Στην Κύπρο παράλληλα λειτουργεί και η τηλεφωνική Γραμμή 1455 του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, η οποία παρέχει δωρεάν πληροφόρηση και στήριξη σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Τόνισε καταληκτικά, πως απαιτείται πληροφόρηση για το κατά πόσο έχουν δικαίωμα οι γυναίκες στην άμβλωση μέσω του ΓεΣΥ, καθώς «είναι θέμα ζωής και θανάτου».