Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοιος μασκα τεστ

Επιστρέφει η προστατευτική μάσκα αλλά μόνο σε συγκεκριμένους χώρους.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξητική πορεία που ακολουθούν όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες το Υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα ενέκρινε την πρόταση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα και από μεθαύριο Πέμπτη η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πελάτες σε Φαρμακεία, κλινικά εργαστήρια, καθώς επίσης και για άτομα που επισκέπτονται σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια εξέτασης.

«Διότι εκεί στα φαρμακεία πάει και άνθρωπος είναι ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι που παίρνουν πολλά φάρμακα επομένως εκεί ο κόσμος είναι περισσότερο εκτεθειμένος έχει περισσότερο κόσμο που αν ο άλλος είναι ασθενείς μπορεί να κολλήσει», δήλωσε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Μαρία Κολιού.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας συστήνει τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού όπως είναι οι εσωτερικοί χώροι και οι χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα από άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ή από άτομα που συναναστρέφονται με ευπαθείς ομάδες.

«Και υπενθυμίζουμε ότι η μάσκα για άτομα 12 ετών και άνω θα έχουν υποχρέωση να την φέρουν σε ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης, μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Πάταξη αισχροκέρδειας

Σε μία προσπάθεια να μπει φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας το υπουργικό συμβούλιο καθόρισε πλαφόν στην τιμή των self-test που πωλούνται ανά τεμάχιο. 
Από τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, το ένα self-test θα πωλείται στο 1 ευρώ και 70 σεντς, ενώ από τις 30 Ιουνίου η ανώτατη τιμή χρέωσης για εξέταση PCR μειώνεται από τα 50 ευρώ στα 30.

«Και υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και πλαφόν στη συσκευασία των έξι τεστ αυτοδιάγνωσης στα 6 ευρώ», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2022.

Νοσηλεύονται επτά παιδιά

Σύμφωνα πάντως με τους επιδημιολόγους, οι όποιες μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα ακολουθήσουν τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Σήμερα νοσηλεύονται 56 ασθενείς. Παρατηρείται μια αύξηση τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες ελπίζουμε ότι κάπου ο αριθμός αυτός θα σταθεροποιηθεί ώστε να μην χρειαστεί να αυξήσουμε και άλλο τις κλίνες από αυτές που έχουμε ήδη αναπτυγμένες», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. 

Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των παιδιών που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Από τα δύο παιδιά που νοσηλεύονταν τις προηγούμενες βδομάδες, σήμερα έφτασαν τα 7, εκ των οποίων τα 4 βρέφη κάτω του ενός έτους και τα άλλα 3 παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών.

«Είναι παιδιά τα οποία παρουσιάζουν ψηλό πυρετό. αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι λίγο πιο εντονότερη. Ο πυρετός συνήθως είναι πιο ψηλός, μπορεί να φτάνει τους 39 βαθμούς η διάρκεια του πυρετού είναι ένα μέσο όρο 3-4 ημέρες και συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές. Όλα αυτά αναγκάζουν πολλά παιδιά να εισαχθούν στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία.

Σύμφωνα με τον δρα Ηλία η κατάσταση της υγείας των παιδιών που νοσηλεόνται είναι εκτός κινδύνου.

«Αυτή την έξαρση αναμέναμε να την έχουμε το φθινόπωρο. Δυστυχώς παρατηρείται αυτή τη δεδομένη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης 12 στα 100 παιδιά που υποβάλλονται σε εξέταση, εντοπίζεται θετικά στον κορωνοϊό.