Τηλεόραση Ραδιόφωνο
air tractor

Κατέφθασαν στην Κύπρο το απόγευμα της Τρίτης (28/06) τα νέα ισπανικά μισθωμένα αεροπλάνου τύπου Air Tractor.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, μετά τον έλεγχο και την παραλαβή τους, κάτι που θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τα δύο αεροπλάνα θα μεταφερθούν και θα εδρεύσουν στο αεροδρόμιο της Πάφου, από όπου και θα επιχειρούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου θα φτάσουν στην Κύπρο και τα δυο ρωσικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Kamov.

Τον τρόπο με τον οποίο κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί το εμπόδιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία, και να φτάσουν στην Κύπρο τα Kamov είχε εξηγήσει στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

«Η εταιρεία με την οποία θα συνεργαστούμε δεν είναι ρωσικών συμφερόντων άρα δεν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα με τα πτητικά μέσα που θα μας προμηθεύσει. Και να σημειώσω ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και την συντήρηση των πτητικών μέσων. Η συμφωνία είναι για δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης αν το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία για άλλα δυο χρονιά», δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός.

«Η διαδικασία έχει γίνει με ανοιχτό διαγωνισμό. Η συγκεκριμένη εταιρία που υπέβαλε προσφορά τελικά δεν έχει υποβάλει προσφορά. Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό υπάρχει επιτυχών προσφοροδότης και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης», σημείωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Στα 13 θα ανέλθουν τα πτητικά μέσα, μετά και τις προσθήκες που αναμένονται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τις 04 Ιουλίου, σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά θα μπορούν να συνδράμουν 6 αεροσκάφη τύπου Air Tracktor, δυο ελικόπτερα Kamov, τρία ελικόπτερα διαφόρων τύπων που διαθέτει η Δημοκρατία αλλά και τα δύο πτητικά μέσα των Βρετανικών Βάσεων.

Εν τω μεταξύ, σε περαιτέρω εμβάθυνση και σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ αναφορικά με τη διαχείριση δασικών πυρκαγιών, στοχεύει η κυβέρνηση, ώστε όταν παραστεί ανάγκη να υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

«Θέλουμε να μπει σε συστηματική βάση και να επιβεβαιωθεί σε μια σχέση συνεργασίας ότι μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορεί η μια χώρα που έχει ανάγκη να έχει την υποστήριξη της άλλης», υπογράμμισε ο κ. Καδής.

Το θέμα θα συζητηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, και σε συνάντηση που θα έχει στις αρχές Ιουλίου με την Ισραηλινή υπουργό περιβάλλοντος στην γειτονική χώρα.

*Φωτογραφίες: Σταύρος Μούχλης
 

 

air tractor
air tractor
air tractor
air tractor