Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γαμοι

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Υπουργείου Υγείας και των ειδικών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας στο 10%. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής επιτήρησης αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται σε σχεδόν όλες τις ηλικιακές ομάδες, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση του ποσοστού των δύο παραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στην κοινότητα. 


Την εβδομάδα 18 με 24 Ιουνίου, εντοπίστηκαν 7555 θετικά περιστατικά με τα 750 να αφορούν νεαρά άτομα ηλικίας 25-29 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 30-34 η οποία μετρά 730 κρούσματα και η ομάδα των 35-39 ετών με 713. 


Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 1466 επαναλοιμώξεις, με το 20% των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας να αφορά σε άτομα που νόσησαν για 2η ή και 3η φορά. 
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων που προέκυψαν την τελευταία βδομάδα. 


Σύμφωνα πάντα με τη μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης συρροές κρουσμάτων παρατηρούνται κυρίως μεταξύ οικογενειών που διαμένουν στο ίδιο σπίτι καθώς και μεταξύ ατόμων που συναθροίζονται σε διάφορες εκδηλώσεις. 


Συγκεκριμένα 13 αλυσίδες μετάδοσης εντοπίστηκαν σε γάμους, ενώ άλλες συρροές δημιουργήθηκαν μεταξύ ατόμων που παρευρέθηκαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις την περίοδο του κατακλυσμού. 

Ανησυχία υπάρχει και από το γεγονός ότι 6 στα 10 άτομα δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν από που κόλλησαν. 

«Από τις 11 του Ιούνη όπου νοσηλεύαμε 24 ασθενείς σήμερα νοσηλεύουμε 52 ασθενείς. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες είχαμε μια αύξηση των περιστατικών. Επίσης υπάρχει αυξημένη κίνηση στα γραφεία βραχείας νοσηλείας όπου κάποιοι εξ αυτών χρήζουν και νοσηλείας», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. 
 

Υποχρεωτική η μάσκα σε φαρμακεία 
 

Όσον αφορά την επαναφορά της προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, κάποιοι από τους ειδικούς φαίνεται να τάσσονται υπέρ, ιδιαίτερα σε χώρους υψηλού κινδύνου και αυξημένου συγχρωτισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι επί του παρόντος πρέπει να γίνουν απλώς αυστηρές συστάσεις, αφού πριν από 26 μέρες τερματίστηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, θα θέσει αύριο στο Υπουργικό πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε φαρμακεία αφού όπως διαπιστώθηκε θετικά στον ιό άτομα πάνε για εξέταση χωρίς να φοράνε μάσκα με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού. 


Κατά πάσα πιθανότητα ο Υπουργός Υγείας θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού και εισήγηση για καθορισμό πλαφόν στην τιμή των self test που πωλούνται ανά τεμάχιο.