Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγια σοφια δαπεδο

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν συντελεστεί από τότε που η Αγία Σοφία, η εμβληματική βυζαντινή βασιλική, μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και τις εικόνες από τους βανδαλιδσμούς στους τοίχους του μνημείου, δημοσίευμα της τουρκικής Cumhuriyet αναφέρει ότι έσπασαν τα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου εξαιτίας μία πλατφόρμας μεγάλου βάρους.

Όπως αναφέρει έσπασαν τμήματα του μαραμάρινου δαπέδου στην πύλη εξόδου του μνημείου, μέρος του οποίου ήταν ήδη ταλαιπωρημένο από φθορές του παρελθόντος στο πέρασμα του χρόνου. Τουριστικός ξεναγός που εργάζεται στην Αγία Σοφία δήλωσε στην Cumhuriyet ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από βαρύ μηχάνημα καθαρισμού, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα αρχαία μάρμαρα.

«Αυτό το ιστορικό κτίριο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο την επισκεπτόταν με μεγάλο σεβασμό. Τώρα είναι σαν χώρος πανηγυριού» ανέφερε.

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και τον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες που έδειχναν γυναίκες να ξύνουν τους τοίχους της Αγίας Σοφίας και να κρύβουν κομμάτια στις τσάντες τους ως ενθύμιο της επίσκεψής τους ή ως φυλαχτό.

«Αποσπάνε κομμάτια από τους τοίχους του ιστορικού κτηρίου και τα βάζουν σε σακούλες. Πρόσφατα, η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας καταστράφηκε και κάποιοι προσπάθησαν να σκίσουν ένα κομμάτι από την πόρτα και να το φάνε. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σε ανακοίνωσή της για το θέμα, υποστήριξε ότι η ξύλινη τεχνοτροπία στην Αυτοκρατορική Πύλη ήταν φθαρμένη από τη συνήθη διαδικασία φθοράς του ξύλου και ότι δεν υπήρξε κενό ασφαλείας. Στην Αγία Σοφία έσπασαν και το κάλυμμα της ιστορικής δεξαμενής και οι επισκέπτες έβαζαν μέσα τα παπούτσια τους» σημείωνε στις 25 Μαΐου η Cumhuriyet.

αγιασοφια

Είχαν ήδη σημειωθεί από τον Απρίλιο φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη. Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Ο μύθος θέλει να έχει κατασκευαστεί η πόρτα από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

αγια σοφια

 

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς της UNESCO, η Αγία Σοφία έλαβε σχεδόν τη σημερινή μορφή το 532 μ.Χ. επί του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μετά την Άλωσης της Πόλης το 1453 μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1934, με ενέργειες του Κεμάλ Ατατούρκ, άρχισε η συντήρηση του μνημείου, αποκαλύφθηκαν όσες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά είχαν διασωθεί και άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Πέρυσι το καλοκαίρι, με πρωτοβουλία του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετατράπηκε εκ νέου σε τέμενος.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύσε η εφημερίδα Cumhuriyet για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία μιλούν από μόνες τους:

αγια σοφια
αγια σοφια ζημιες

Πηγή:cnn.gr