Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παραδοσιακοι χοροι κυπρος

Στην αναγκαιότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων με στόχο την ενεργό εμπλοκή των παιδιών, καθηγητών και γονιών στην έρευνα και την καταγραφή στοιχείων του παρελθόντος, της ιστορίας και του λαϊκού πολιτισμού μας, καθώς και στην προώθηση της κυπριακής κουλτούρας και παράδοσης,  αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Α’ Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης.

Ο κ. Κουτσίδης κάλεσε γονείς, μαθητές και διάφορους φορείς, ομίλους και οργανώσεις να προβάλλουν και να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.

Το οφείλουμε άλλωστε στους προγόνους μας αλλά και στις μελλοντικές γενεές, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κουτσίδης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας την διοργάνωση εκδηλώσεων τέτοιου χαρακτήρα, αφού είναι πια κοινή διαπίστωση, ότι ζώντας σε έναν γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, με εμφανή τα σημάδια νεωτερικών στοιχείων και απαξίωσης της παράδοσης, χάνεται σιγά σιγά ο πολιτιστικός μας πλούτος και η ποικιλομορφία του παρελθόντος μας.

Επεσήμανε επίσης πως ο λαϊκός πολιτισμός, είναι ο καθρέφτης ενός λαού. Η μελέτη, η προώθηση και συντήρηση της λαϊκής παράδοσης και η αληθινή αγάπη γι’ αυτή, πλουτίζουν τη γνώση, συγκινούν και συντελούν στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε πως η κυπριακή και η ευρύτερη ελληνική παράδοση είναι μια ανεξίτηλη πηγή γνώσεων, αξιών και ιστορίας και κάλεσε φορείς, Πανεπιστήμια, οργανώσεις και ομίλους να στηρίζουν, θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό, γνωρίζοντας ότι η υποστήριξή τους αποτελεί πράξη μείζονος κοινωνικής και εθνικής σημασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, παράλληλα με τέτοιες προσπάθειες προβολής του λαϊκού πολιτισμού, που πάντα ενθαρρύνει και επιβραβεύει, θέτει σαν βασικό και διαχρονικό του στόχο τη διαμόρφωση πολιτών με σεβασμό προς την πολιτιστική ταυτότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Στηρίζει, είπε, «τους θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό, πιστεύοντας ότι η υποστήριξή τους αποτελεί πράξη μείζονος κοινωνικής και εθνικής σημασίας». Όλη αυτή η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι φανερό πως αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ελεύθερου, υπεύθυνου, ενεργού πολίτη που θα συμμετέχει ενεργά στα κοινά, μέσα από τις ποικίλες δράσεις των Δήμων και των Κοινοτήτων και θα έχει σαν κύριο μέλημά του τη διαιώνιση των διαχρονικών και άυλων αξιών, που συνθέτουν την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε έθνους, δημιουργώντας την απαραίτητη ποικιλομορφία του παγκόσμιου πολιτιστικού χάρτη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, εκπαιδευτικές δράσεις που εμπίπτουν σε αυτό το πλαίσιο, προωθούν την καλλιέργεια νέων γνώσεων, αξιών και στάσεων, που πρέπει να έχει ο σύγχρονος ενεργός πολίτης, ώστε με εφόδιο τη διατήρηση της πολιτιστικής του ταυτότητας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Ειδική μνεία έκανε στον αείμνηστο Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων, Πέτρο Πέτρου, ο οποίος «στάθηκε ένας ενεργός συμπαραστάτης εκδηλώσεων λαϊκού χαρακτήρα, όπως κα του Διαγωνισμού Λαογραφίας  που διοργανώνει σε ετήσια βάση ο Λαογραφικός Όμιλος Κτήμα και να αποτελεί τον σύνδεσμο με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας».