Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φεστιβαλ

Πραγματοποιήθηκε μετά από διακοπή δύο χρόνων, λόγω της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου, το 4ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας Ορεινής Λάρνακας, στην Οδού. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ έγιναν και τα εγκαίνια Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» το οποίο στοχεύει μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης να οδηγήσει στην ταχύτερη ανάκτηση των πληθυσμών των μελισσών που χάθηκαν στις πυρκαγιές.

Στον χαιρετισμό του ο Κοινοτάρχης Οδούς Μενέλαος Φιλίππου είπε πως «για εμάς η φετινή διοργάνωση είναι πολύ ξεχωριστή και διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Ο λόγος είναι ότι είμαστε σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τις Κοινότητες μας και με αυτό το φεστιβάλ θέλουμε να δείξουμε ότι όλοι μαζί σαν μια ενωμένη γροθιά είμαστε εδώ για να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα χωριά μας».

Στον χαιρετισμό του ο Ανδρέας Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τόνισε πως «το Υπουργείο Γεωργίας διαβλέποντας τις προοπτικές του τομέα της μελισσοκομίας υλοποιεί διάφορες δράσεις προς στήριξη και ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας μελισσοκομικών προϊόντων μέσω των ενωσιακών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης με το ύψος ενίσχυσης να έχει αυξηθεί το 2021 από τις 200 χιλιάδες στις 340 χιλιάδες σε ετήσια βάση».

Στο Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023 έχουν συμπεριληφθεί ενισχυμένα μέτρα για στήριξη του τομέα της μελισσοκομίας συμπεριλαμβανομένων αγροπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση μελισσοσμηνών και τη φύτευση μελισσοκομικών φυτών και θάμνων, ανέφερε ο κ. Γρηγορίου λέγοντας ότι έτσι ενισχύεται η βιοποικιλότητα.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ισαίας στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «συνειδητοποιώντας την σημασία αυτού που γίνεται εδώ επικροτούμε τις πρωτοβουλίες και τις ενισχύουμε και εμείς πρακτικά». «Έχουν εντολή οι Μονές και οι Εκκλησιές να αγοράζουν μέλι από τις περιοχές και να το μεταπωλούν είναι ένας πρακτικός τρόπος να στηρίξουμε τους παραγωγούς, συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες για τον συντονισμό εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών και η παρουσία μου εδώ εκφράζει το ενδιαφέρον και την μέριμνα της τοπικής εκκλησία για τον αγώνα που δίνουν οι ορεινές κοινότητες της περιφέρειας μας για να επιβιώσουν» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ισαίας.

Στον χαιρετισμό της η Ελίνα Χριστοφίδου εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού σημείωσε τις ενέργειες που γίνονται τόσο από τις ίδιες τις κοινότητες, όσο και άλλους φορείς για δημιουργία ξεκάθαρης ταυτότητας για τα Μελισσοχώρια της επαρχίας Λάρνακας «οι οποίες ευθυγραμμίζονται πλήρως με το όραμα και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2030».

Στον χαιρετισμό του ο Κώστας Πολυδώρου Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μελισσοκόμων ανέφερε πως «η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής σε ότι αφορά τα προϊόντα αφού συμβάλλει στο 80% ολόκληρης της αγροτικής εκμετάλλευσης. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη μέλισσα η οποία ευθύνεται για την επικονίαση των φυτών» ανέφερε.

Το φεστιβάλ επέστρεψε μετά από διακοπή δυο ετών λόγω της πανδημίας και έλαβαν μέρος πέραν των 20 εκθετών από όλη την Κύπρο. Οι πολίτες που επισκέφθηκαν την Οδου είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν μέλι και προϊόντα κυψέλης.

Πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασίλισσας Μέλισσας «Μέλισσα Ζωή» το οποίο στοχεύει μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης να οδηγήσει στην ταχύτερη ανάκτηση των πληθυσμών των μελισσών που χάθηκαν στις πυρκαγιές βοηθώντας έτσι στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος καθώς και στη  διασφάλιση υψηλότερης ποιότητας μελιού.  Το κέντρο είναι μια πρωτοβουλία των Ροταριανών Ομίλων Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής Θεοδόσης Θεοδοσίου τόνισε σε χαιρετισμό του την ουσιαστική συμβολή της Τράπεζας, από τις πρώτες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του Κέντρου ‘Μέλισσα – Ζωή’, θα παρέχει εφόδια σε νέους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, ώστε να παραμείνουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής μελιού και άλλων προϊόντων. «Στόχος», σημείωσε, «είναι να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στη φύση και τις κοινότητες που υποφέρουν περιβαλλοντικά, οικονομικά και επαγγελματικά, να ζωντανέψουν ξανά».