Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οπλοκατοχη ηπα

Έχοντας την σύζυγό του στο πλευρό του, ο Τζο Μπάιντεν υπογράφει το νομοσχέδιο που βάζει φρένο στην οπλοκατοχή, με την χώρα να κάνει μετά από δεκαετίες και ύστερα από χιλιάδες νεκρούς, το πιο αποφασιστικό βήμα για την ασφάλεια των όπλων.

O Αμερικανός Πρόεδρος, φανερά συγκινημένος, έκανε λόγο για μια μνημειώδη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ημέρα.

«Ήμουν εδώ πριν από 30 χρόνια, την τελευταία φορά που αυτό το έθνος ψήφισε ουσιαστικούς νόμους για την ασφάλεια των όπλων και είμαι εδώ σήμερα για να ψηφιστεί ο πιο σημαντικός νόμος από τότε, τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πλέον καθορίζονται αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά και την κατοχή όπλων, όπως ο εξονυχιστικός έλεγχος του ιστορικού του υποψήφιου αγοραστή και η απαγόρευση πώλησης σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση ή ενδοοικογενειακή βία.

«Από το Κολουμπάιν στο Σάντι Χουκ, στο Τσάρλεστον, το Ορλάντο, το Λας Βέγκας, το Πάρκλαντ, το Ελ Πάσο, την ʼτλάντα, το Μπάφαλο, την Ουβάλντε. Για τους πυροβολισμούς που σημειώνονται καθημερινά στους δρόμους που είναι μαζικοί πυροβολισμοί και δεν ακούμε καν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους. Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν να κάνουμε κάτι. Πόσες φορές το ακούσαμε αυτό; Απλώς κάντε κάτι, για όνομα του Θεού, κάντε κάτι. Λοιπόν σήμερα κάναμε.

Και μπορεί η νομοθεσία να μην είναι όλα όσα θα ήθελα, περιλαμβάνει ωστόσο ενέργειες που εδώ και καιρό ήθελα και που θα σώσουν ζωές», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χθες από την Βουλή των Αντιπροσώπων με 234 ψήφους υπέρ και 193 εναντίον. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι Δημοκρατικοί αλλά και 14 Ρεπουμπλικάνοι.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε ως μια ηχηρή ήττα του πανίσχυρου στις Ηνωμένες Πολιτείες λόμπι των όπλων.

«Όλοι εμείς που γνωρίσαμε επιζώντες τραγωδιών, ακούσαμε το μήνυμά τους δυνατά και καθαρά. Έπρεπε να κάνουμε κάτι», υποστήριξε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

«Κάθε μέρα τριάντα άνθρωποι σκοτώνονται από κάποιον με όπλο. Αν προσθέσουμε τις αυτοχειρίες και τους θανάτους από ατυχήματα, ο αριθμός αυξάνεται στους εκατό ανθρώπους την ημέρα», είπε ο Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής Mike Thompson.

Το νομοσχέδιο ακολούθως έλαβε την έγκριση και της Γερουσίας.