Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καταιγιδα κερευανοι

Ώρα εννέα βράδυ Παρασκευής. Ο ουρανός πάνω από τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, στα βόρεια της Κύπρου, αρχίζει να φωτίζεται στιγμιαία. 

Ώρα έντεκα. Οι κεραυνοί και οι αστραπές πολλαπλασιάζονται, γίνονται χιλιάδες, με τη νύχτα να μετατρέπεται κυριολεκτικά σε μέρα.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις αγγίζουν τις είκοσι χιλιάδες ανά εξήντα λεπτά. Μέχρι τις δώδεκα και τριάντα μετά τα μεσάνυχτα το φαινόμενο κορυφώνεται, και οι αστραπές είναι ορατές σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Τους κεραυνούς και τις αστραπές συνοδεύουν στη συνέχεια έντονες βροχές αλλά και σφοδροί άνεμοι.

Το καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε αρχικά στα νότια παράλια της Τουρκίας, μεταφέρθηκε προς τις κατεχόμενες περιοχές της βόρειας Κύπρου, και ακολούθως διαπέρασε περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας.

Αιτία των αυξημένων κεραυνών και αστραπών, ήταν η χαμηλή πίεση στη μέση ατμόσφαιρα, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φυσιολογικό εάν ξεσπούσε κατά τις μεσημβρινές ώρες, αντί για τις νυχτερινές.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν και τις επόμενες ημέρες.

«Οι άνεμοι αρχικά θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 4 με 5 μποφόρ και αργότερα θα γίνουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 με 4 μποφόρ», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Νικολίνα Κουτσοφτή.

Απόψε το θερμόμετρο στο εσωτερικό θα δείξει 20 βαθμούς, 22 στα παράλια και 17 στα υψηλότερα ορεινά. Ενώ η θερμοκρασία αύριο θα καταγράψει μικρή άνοδο.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα παρατηρούνται νεφώσεις που ενδεχομένως να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα στα ορεινά και σε περιοχή του εσωτερικού τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ο Διευθυντής της Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1: