Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια κατεχομενα

Τέσσερις ημέρες χρειάστηκαν για να κατασβηστεί πλήρως η πυρκαγιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο και μετέτρεψε σε στάχτη περίπου είκοσι χιλιάδες στρέμματα κυρίως δασικής γης, προκαλώντας μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. 

Πίσω στις ελεύθερες περιοχές επέστρεψαν τα πτητικά μέσα τις Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία συνέδραμαν τις τελευταίες ημέρες στις υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά στις βουνοκορφές του Πενταδακτύλου γύρω από την Καντάρα. 

«Δεν χρειάστηκε να επιχειρήσουν σήμερα τα αεροπλάνα για ένα απλό λόγο, λόγω της ψεσινής καταιγίδας που υπήρξε στη περιοχής της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά θεωρείται ότι έχει κατασβηστεί πλήρως», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Καθοριστική ήταν, πάντως, συμβολή της Δημοκρατίας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς για τρείς συνεχόμενες μέρες συνέδραμε με τρία πτητικά μέσα, ενώ από την Πέμπτη στη μάχη είχαν ριχθεί και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από το Ισραήλ.

«Η κυπριακή δημοκρατία συνέδραμε με δυο αεροσκάφη του τμήματος δασών, ένα ελικόπτερο της αστυνομίας και τα δυο ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν για δυο μέρες την Πέμπτη και την Παρασκευή», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Για να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που μαίνονται στα κατεχόμενα εναντίον της Τουρκίας, για την σχεδόν μηδαμινή βοήθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Twitter, ανακοίνωσε πως με οδηγίες του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αποσταλούν στα κατεχόμενα ένα εκατομμύριο δενδρύλλια για αναδάσωση των περιοχών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά.