Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας ισραηλ

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής μετέβη γύρω στη μία το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που έφτασαν από το Ισραήλ και βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα.  

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καδής ανέφερε πως «ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστηση και την ευγνωμοσύνη μας προς το Ισραήλ και τα πληρώματα των πτητικών μέσων που ανταποκρίθηκαν αμέσως μετά την έκκληση που έγινε από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης για βοήθεια και συνέδραμαν με πολύ ουσιαστικό τρόπο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα».

Πρόσθεσε πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και τόσο τα πτητικά μέσα από το Ισραήλ όσο και της Δημοκρατίας διαδραμάτισαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς».

«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συνεισφέρουμε όποτε το χρειάζεται ο τόπος μας, αφού η πατρίδα μας δεν περιορίζεται μόνο στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου», σημείωσε.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα και με επίγειες δυνάμεις, ωστόσο αυτό δεν μας ζητήθηκε, παρά το γεγονός ότι ενημερώσαμε πως υπήρχε αυτή η προθυμία».

Ο Υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από αυτές τις δράσεις, ενισχύεται η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, αφού οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Πέρσι είχαμε στείλει δικά μας πτητικά μέσα για να αντιμετωπιστούν ανάλογες καταστάσεις στο Ισραήλ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε πως τα πληρώματα του μεταγωγικού και των δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών αριθμούν πάνω από δέκα άτομα.

Σημείωσε ακόμα ότι τα πληρώματα των αεροσκαφών «ανέφεραν την προθυμία τους, όποτε χρειαστεί να βοηθήσουν, εκφράζοντας την ευχή αυτό να μην χρειαστεί. Εκφράσαμε και εμείς τη δική μας προθυμία να βοηθήσουμε το Ισραήλ, εάν κριθεί αναγκαίο» σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.  

Ο Υπουργός Γεωργίας αποκάλυψε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι «αρχές Ιουλίου μεταβαίνω στο Ισραήλ και ένα από τα θέματα συζήτησης που θα έχω με την ομόλογο μου,Υπουργό Περιβάλλοντος, είναι και η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών στο κομμάτι της συνεργασίας για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών».

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Γεωργίας, συνοδευόταν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το μεταγωγικό αεροσκάφος έφτασε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Ισραήλ το πρωί της Πέμπτης 23 Ιουνίου, ενώ τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη γύρω στις έντεκα το πρωί.