Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια κανταρα

Καταστροφή βιβλικών διαστάσεων, αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε για τρίτη μέρα το πευκοδάσος της Καντάρας, το οποίο σχεδόν έχει εξαφανιστεί. Υπολογίζεται ότι 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν καταστραφεί, αν και οι αρχές του ψευδοκράτους επιχειρούν να μειώσουν την έκταση της καμένης γης

Η δασική έκταση μεταξύ των χωριών Ακανθούς, Μάντρες, Άγιος Ιάκωβος, Άρδανα, Γεράνι, Κώμη Κεπίρ, Δαυλός και Φλαμούδι σχεδόν έχει παύσει να υπάρχει.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας η πύρινη λαίλαπα προσέγγισε τις κατεχόμενες κοινότητες Φλαμούδι και Άρδανα, που εκκενώθηκαν.

Η φωτιά άρχισε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και ενώ οι αρχές του ψευδοκράτους αρχικά ανακοίνωσαν ότι τέθηκε υπό έλεγχο, τις επόμενες ώρες έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από αέρος συνδρομή

Οι κατοχικές αρχές χθες το απόγευμα αναγκάστηκαν να ζητήσουν την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από την πρώτη στιγμή δήλωνε έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Δυο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών συνέχισαν και σήμερα να επιχειρούν στην περιοχή, μαζί δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφθασαν από το Ισραήλ και πραγματοποίησαν το μεσημέρι ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπως και ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων.

Η βοήθεια από την Τουρκία αρχικά περιορίστηκε σε ένα ελικόπτερο πυρόσβεσης, ενώ σήμερα η Άγκυρα έστειλε και δεύτερο. Με τους Ερσίν Τατάρ και Φουάτ Οκτάι, να κάνουν από αέρος αυτοψία με ελικόπτερου του κατοχικού στρατού.

«Προσπαθούμε να επέμβουμε με όλα τα μέσα. Αρχικά κινητοποιήσαμε δυο αερομεταφερόμενες ομάδες. Μιλάμε για ένα ελικόπτερο που σταθμεύει εδώ. Αλλά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θα ήταν αρκετό, στείλαμε ένα δεύτερο ελικόπτερο», είπε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.

Από τη μεριά του ο κατοχικός ηγέτης, επισήμανε πως «είδαμε ότι οι φωτιές έσβησαν σε μεγάλο βαθμό. Ενημερωθήκαμε ότι η φωτιά θα μπορούσε να σβήσει μέχρι σήμερα το βράδυ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ για την αποκατάσταση της περιοχής υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 600,000 δενδρύλλια.

Μέσα των κατεχομένων έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή της Καντάρας και η οποία φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε εκσκαφέα που πραγματοποιούσε εργασίες σε αντιπυρικές ζώνες.

Από τους καπνούς έξι άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.