Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Την πάνω βόλτα πήραν και πάλι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, τρεις εβδομάδες μετά την πλήρη κατάργηση των μέτρων, με τελευταία τη χρήση προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Σε πέντε ημέρες έσπασε το φράγμα των 5,000 κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς θετικοί στον ιό ανιχνεύτηκαν 5,216 πολίτες, με τους ειδικούς και το Υπουργείο Υγείας να παρακολουθούν στενά την όλη κατάσταση.

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου είπε πως «υπάρχει ανησυχία, να πούμε ότι παρακολουθούνται τα δεδομένα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, από τις ιατρικές υπηρεσίες και από τους επιδημιολόγους. Εάν κρίνεται ότι πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε σύσκεψη ή ζητηθεί και η συμβολή των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής θα το πράξει το Υπουργείο Υγείας».

Μετά το ντόμινο αυξήσεων στα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφεται και μεγάλη ζήτηση στα self-test με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τα ράφια των φαρμακείων.

«Από σήμερα ενδεχομένως να έχουμε και κάποιες ελλείψεις στα self-test. Ειδοποιούν από τα φαρμακεία ότι παραγγέλλουν και οι εισαγωγείς δεν έχου. Κάποιοι ειδοποιούν ότι σε 3 - 4 εβδομάδες θα μπορέσουν να φέρουν», ανέφερε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ίσεγιεκ.

Υπουργείο Υγείας και επιστημονική κοινότητα υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και αυτοπροστασίας και ξεκαθαρίζουν πως για την ώρα δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

«Η κατάσταση αυτή είναι σε όλη την Ευρώπη σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης να έχουν αυξηθεί τα κρούσματα όμως όχι οι νοσηλείες και οι θάνατοι αντίθετα οι θάνατοι φαίνεται να μειώνονται. Δεν φαίνεται να υπάρχει θέμα υποχρεωτικής μάσκας αυτή την στιγμή», επισήμανε ο επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης. 

Σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη οι δύο παράγοντες που βοηθούν στη μη αύξηση των βαριών νοσηλειών είναι οι εμβολιασμοί αλλά και οι χορήγηση των αντιικών φαρμάκων.