Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βασιλικο διαμαρτυρια

Ικανοποιημένη δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, από συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με στελέχη της ΑΗΚ που πραγματοποιήθηκε στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της Αρχής στο Βασιλικό.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Λευτέρης Φωκά, Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, «στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό, τεχνικοί από τη Λευκωσία και οι υπεύθυνοι ασφαλείας και περιβάλλοντος. Από την Επιτροπή συμμετείχαν οι έξι Κοινότητες, αφού οι Κοινοτάρχες Πεντακώμου, Τόχνης και Ασγάτας δεν μπορούσαν να παραστούν λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων».

Εξήγησε ότι «μετά την επιστολή που στάλθηκε πρόσφατα στην ΑΗΚ για το θέμα της ύπαρξης άσπρου καπνού στη περιοχή από τον Σταθμό, οι υπεύθυνοι σήμερα μας ενημέρωσαν πως τερμάτισαν τη λειτουργία μιας μηχανής που λειτουργούσε με μαζούτ και στην οποία υπήρχε βλάβη. Ακόμα η ΑΗΚ κάλεσε τεχνικούς από το εξωτερικό οι οποίοι προχωρούν σε επιδιόρθωση της συγκεκριμένης μηχανής και αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα».

Η Συντονιστική Επιτροπή, είπε ο κ. Φωκά «ανέφερε στην ΑΗΚ ότι θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από πλευράς της σε περίπτωση που υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα σε μηχανήματα που δημιουργούν ρύπους στη περιοχή, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι. Οι υπεύθυνοι της Αρχής έκαναν αποδεκτό το αίτημα μας και συμφωνήθηκε όπως διατηρηθεί μια τακτική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών».

Σημείωσε ακόμα  ότι «πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού, όπου μας παρουσιάστηκε η επένδυση στην οποία προβαίνει η Αρχή Ηλεκτρισμού σε τρεις μηχανές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, που τώρα λειτουργούν με μαζούτ, ούτως ώστε να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, προκειμένου με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, να μπορούν να λειτουργούν με αυτό. Η συγκεκριμένη επένδυση ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ» είπε και σημείωσε πως «έχουμε επίσης ενημερωθεί για την αδειοδότηση της νέας σύγχρονης μονάδας, η οποία θα λειτουργεί επίσης με φυσικό αέριο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκά είπε ότι «συζητήθηκε επίσης και το θέμα των μετρήσεων των ρύπων και η ΑΗΚ μας ενημέρωσε για την ιστοσελίδα της στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να βλέπει τις μετρήσεις που γίνονται από τα φουγάρα. Ακόμα μας έχουν εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ορισμένες ώρες ο καπνός από τα φουγάρα της Αρχής είναι περισσότερος ή λιγότερος και γιατί είναι πιο άσπρος ή πιο μαύρος».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Συντονιστική Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τη συνάντηση με την ΑΗΚ, ο Λευτέρης Φωκά απάντησε θετικά αφού όπως εξήγησε «υπό τις περιστάσεις, και εφόσον ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με κάτι άλλο, θεωρούμε πως εάν υπάρχει συχνή ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν ορισμένα φαινόμενα, είμαστε ικανοποιημένοι. Φυσικά απώτερος στόχος είναι να έρθει στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό το φυσικό αέριο, ούτως ώστε να μειωθούν οι ρύποι από την ΑΗΚ κατά 30%» κατέληξε.