Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, ανέφερε την Τετάρτη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σημειώνοντας την πολυδιάστατη και σημαντική ακαδημαϊκή προσφορά του ΤΕΠΑΚ.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Κώστας Καδής ανέφερε πως, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, το ΤΕΠΑΚ έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα καταξιωμένο ίδρυμα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου μας, ανταποκρινόμενο στις προσδοκίες και στις επιδιώξεις της Πολιτείας, αλλά και στον στρατηγικό στόχο που το ίδιο είχε θέσει.

«Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι, σε 15 χρόνια λειτουργίας, έχει καταφέρει να συμπεριλαμβάνεται στις τρεις σημαντικότερες και παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης πανεπιστημίων, καταλαμβάνοντας ψηλές θέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «το ΤΕΠΑΚ, είναι πλέον ένας δυναμικός οργανισμός που αλληλεπιδρά με την τοπική κοινωνία, αφουγκράζεται τις ανάγκες της και συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία της κοινωνίας της γνώσης».

Η ακαδημαϊκή προσφορά του ΤΕΠΑΚ, με έξι διαφορετικές σχολές, δεκάδες προγράμματα σπουδών όλων των επιπέδων και χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους, είναι πολυδιάστατη και σημαντική, συνέχισε και υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο έχει να επιδείξει αξιόλογες συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους διεθνείς οργανισμούς και σημαντικές ερευνητικές επιτυχίες, μέσα από την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλού επιπέδου, για τα οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, επεσήμανε, επίσης, τη σημαντική συνεισφορά του ΤΕΠΑΚ στην αναδιαμόρφωση της κοινωνίας της Λεμεσού, κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες του Πανεπιστημίου για περαιτέρω κτηριακή ανάπτυξη, εξασφάλιση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών στελέχωσης. «Παράλληλα, συμμερίζεται τους στόχους του για ίδρυση νέων σχολών, τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή τους», πρόσθεσε.

Υπέδειξε δε ότι η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την Κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της, με στόχο την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, αναφέροντας ότι « η Κυβέρνηση, από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου το 2013, έχει δώσει έμφαση στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου και υιοθέτησε μια σειρά μέτρων με στόχο να καταστεί η χώρα μας περιφερειακό και διεθνές εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο».

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, είπε πως αποτελούν πλέον τους καλύτερους πρεσβευτές του Πανεπιστημίου, και το γεγονός αυτό, τους προσδίδει κύρος αλλά και αυξημένες ευθύνες.

«Η μελλοντική επαγγελματική και προσωπική σας επιτυχία αλλά και η συμβολή σας στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας, απαιτεί, πέραν των γνώσεων που έχετε αποκτήσει, σκληρή προσπάθεια, εργατικότητα, αξιοποίηση των εμπειριών, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων σας, συνεχή αναβάθμιση των γνώσεων σας, κατάρτιση σε καινούργιους τομείς και προπαντός ήθος», συμπλήρωσε.

«Το Πανεπιστήμιο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πέτυχε αρκετούς από τους στόχους που έθεσε από την ίδρυσή του και ότι κατάφερε να καταξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καδής.