Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πασυδυ

Σε δίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 π.μ. κατέρχονται τα μέλη του κλάδου υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος (ΠΑΣΥΔΥ), όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κλάδου, κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα έχει έκτακτη συνεδρία με θέμα «Η συλλογή, διαχείριση και χωροθέτηση των σημείων φύλαξης των ανακυκλώσιμων ελαστικών - Ζητήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια και υγεία».

«Η απόφαση λήψης μέτρων αποτελεί μονόδρομο» αναφέρεται. Το προσωπικό, σημειώνεται,  «καλείται να εργαστεί και να ανταπεξέλθει σε ένα δυσανάλογο και συνεχώς αυξανόμενο φόρτο εργασίας, είναι σήμερα τραγικά υποστελεχωμένο, σε σχέση με τον αριθμό και το εύρος των αρμοδιότητων που του έχουν ανατεθεί».

Επίσης, προστίθεται, «τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, έχουν εκπονηθεί σειρά μελετών εκ μέρους του κράτους αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς για την στελέχωση και λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος και ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα των ελέγχων».  «Καμία υλοποίηση αυτών των διαχρονικά εισηγήσεων και προτάσεων, μέχρι σήμερα», σημειώνεται.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος, «υπάρχει συνεχής αγωνία και σοβαρός προβληματισμός του προσωπικού, σε σχέση με την συνεχή κριτική που δέχεται το Τμήμα Περιβάλλοντος για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών νομοθεσιών».

Τρανό παράδειγμα, προστίθεται, «η πυρκαγιά της 11ης Ιουνίου 2022, περίπτωση κατά την οποία το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος έχει βρεθεί στο στόχαστρο βεβιασμένων επικρίσεων και χωρίς προηγουμένως να υπάρχει αντίληψη των δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι, η πυρκαγιά σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, φαίνεται ότι προήλθε από μηχανική αστοχία τεμαχιστή ελαστικών κατά την διάρκεια εκτέλεσης σύνηθων εργασιών της μονάδας.

«Διαπιστώνεται έλλειψη πληροφόρησης της κοινωνίας και των πολιτών για τις προσπάθειες-ανησυχίες- προβληματισμούς του προσωπικού του Τμήματος, για την προστασία του Περιβάλλοντος, αν και το προσωπικό του Τμήματος Περιβάλλοντος δε φείστηκε κόπων και θυσιών προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο του», καταλήγει η ανακοίνωση.