Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η θέληση της γνώσης δεν έχει όρια ηλικίας στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή Πάφου στην οποία φοιτούν μαθητές από 17 μέχρι και 70 χρονών. Η τελετή αποφοίτησης της Σχολής πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Διευθύνουσα της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής Πάφου Άννα Σταυρινίδου Ιερίδη ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη περίοδος με πολλούς περιορισμούς αλλά κατάφεραν να έχουν κοντά τους σπουδαστές με αγάπη και αλληλεγγύη.

Έχοντας λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγείας, σημείωσε, «ολοκληρώσαμε με επιτυχία τον κύκλο σπουδών, είτε διαδικτυακά, που σίγουρα έφερε πρωτόγνωρες διαδικασίες εκπαίδευσης, χωρίς τη πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια αλλά μόνο με θεωρητικά μαθήματα».

Αναφερόμενη στους μαθητές της Σχολής, είπε ότι «υπάρχουν πολλοί σπουδαστές που είναι εργαζόμενοι σε πρωινά ωράρια, αλλά παρά τη κούραση τους με επιμονή και προσοχή παρακολουθούσαν τα μαθήματα τους».

Ο Χρήστος Σόλωνος Καθηγητής του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών αναφέρθηκε στο  μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον κλάδο του. Υπάρχει, είπε, «μεγάλη ζήτηση και χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται».  Αναφερόμενος στην ηλικία των μαθητών του, ανέφερε ότι κυμαίνεται από 17,5 μέχρι και 70 ετών.

Ο Καθηγητής της Μηχανολογίας της Σχολής Αντώνης Αντωνιάδης εξήγησε πως η ιδιαιτερότητά της είναι πως σ’ αυτήν «φοιτούν, άτομα που ήδη εργάζονται και θέλουν να αποκτήσουν μια επιπρόσθετη γνώση ή να ανοίξουν δική τους δουλειά». Υπάρχουν, πρόσθεσε, «και μαθητές οι οποίοι έχουν ήδη απολυτήριο αλλά επιθυμούν να μάθουν μια άλλη τέχνη».

Την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον των σπουδαστών στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών εξέφρασε ο Καθηγητής Ηλεκτρολογίας Μάνος Χαραλαμπίδης. Είναι, είπε, μια δωρεάν φοίτηση που παρέχει πάρα πολλές ευκολίες.

Από την πλευρά της, η μαθήτρια Αλεξιάνα Τσαουσίδου ανέφερε ότι η δια βίου μάθηση «είναι για όλους εμάς που δεν μπορέσαμε κάποια στιγμή να ολοκληρώσουμε τα όνειρα μας». Η ίδια εργάζεται σε ξενοδοχείο από το 2018 και αυτό αποτέλεσε το ερέθισμα που την ώθησε να ψάξει περισσότερα όσον αφορά το θέμα της μαγειρικής. Αναφέρθηκε επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της πανδημίας, λέγοντας ωστόσο πως οι καθηγητές τους στάθηκαν στο πλευρό τους. 

Ο Οδυσσέας Οδυσσέως στρατιωτικός στο επάγγελμα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως παρακολούθησε ξενοδοχειακά στην Εσπερινή Τεχνική Σχολή Πάφου εδώ τρία χρόνια μαζί με δύο φίλους του, επίσης στρατιωτικούς. Μας αρέσει, είπε, «η μαγειρική και εφόσον υπάρχει ο χρόνος το δοκιμάσαμε».  

Από την πλευρά του ο Γιώργος Αναστασίου, ο οποίος σπουδάζει εδώ και ένα χρόνο στο Τμήμα Δομικών Έργων και Κατασκευών, ανέφερε ότι εργάζεται σε ξενοδοχείο ως Συντηρητής. Παλαιότερα, πρόσθεσε, «είχα αποφοιτήσει από την Τεχνική Σχολή ως επιπλοποιός και αποφάσισα να παντρέψω την επιπλοποιεία με τα Δομικά Έργα για μια καλύτερη δουλειά».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ