Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας κωστας καδης

Την ιδιαίτερη σημασία της αντιμετώπισης της πλαστικής ρύπανσης στη θάλασσα για την Κύπρο, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, την Τετάρτη, κατά την τελετή βράβευσης «Zero Waste Beach Awards 2022» για επιχειρήσεις που πέτυχαν μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους και προώθησαν δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Ο κ. Καδής, κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι πλαστικά, που ουσιαστικά δεν αποικοδομούνται, και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος στην Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία, «λόγω του νησιωτικού της χαρακτήρα και των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρουν τα απορρίμματα σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός και η αλιεία, από τις οποίες ο τόπος μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό».

Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων από χερσαίες πηγές, αντιμετωπίζεται και μέσω μιας σειράς πολιτικών και μέτρων για τη διαχείριση των αποβλήτων, που περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Διαχείρισης των Δημοτικών Αποβλήτων και το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. Όπως εξήγησε, «τα μέτρα αυτά καλύπτουν τους τρεις βασικούς άξονες πολιτικής – τη διαλογή στην πηγή και χωριστή συλλογή, τη μείωση των αποβλήτων σε όλους τους οικονομικούς τομείς και την παροχή κινήτρων, όπως είναι η εφαρμογή συστημάτων Πληρώνω Όσο Πετώ».

Στα μέτρα που ήδη υλοποιούνται και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην πρόληψη των θαλάσσιων απορριμμάτων πρόσθεσε, επίσης,  τη δημιουργία ενός παγκύπριου συστήματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και οργανικών απορριμμάτων, τις χρεώσεις στις πλαστικές σακούλες μέχρι τη πλήρη απαγόρευση πώλησης τους τον Φεβρουάριο του 2023 και τους πρόσφατους περιορισμούς στα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης.

«Περαιτέρω στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων έχουν συμπεριληφθεί στο έργο LIFE IP WASTE για την έξυπνη παρακολούθηση και αποδοτική μείωση παραγωγής αποβλήτων στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Υπουργός, εξηγώντας ότι αυτά αφορούν στη συλλογή και διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και συγκεκριμένα στη συλλογή και ανακύκλωση αλιευτικών εργαλείων που περιέχουν πλαστική ύλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Καδής στον χαιρετισμό του, το Κέντρο Mελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τη Coca-Cola HBC Κύπρου, υλοποίησαν τη μεγαλύτερη εκστρατεία για μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης της χώρας, ιδιαίτερα από τα πλαστικά, μέσω του καινοτόμου προγράμματος «Zero Waste Beach» και συνέχισε συγχαίροντας την ΑΚΤΗ, λέγοντας ότι «είναι από τους πρώτους οργανισμούς στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με το μεγάλο πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων και ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που μίλησε για την πλαστική ρύπανση των θαλασσών μας».

Kατά τη διάρκεια της τελετής βραβεύθηκαν εννέα παράκτιες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για την υπευθυνότητά τους ως προς την αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους. Οι νικητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε 320 υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από τα μέλη του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργάνωσης.

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων βραβεύθηκε με το βραβείο Αειφορίας το Kanika Hotels & Resorts, με βραβείο Καινοτομίας το Atlantica Sancta Napa Hotel. Το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης πήραν τα Louis Hotels, ενώ το βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας το Aliathon Hotel.

Στην κατηγορία μικρών επιχειρήσεων βραβεύθηκε με το βραβείο Αειφορίας το Medflora Museum (detox centre), με το βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας το Grape by the sea και με βραβείο Καινοτομίας το Sandy Beach Bar. Το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης πήρε το Technopolis20. Τέλος, έπαινος απονεμήθηκε στο ξενοδοχείο το FitosInn Hotel για τις αειφόρες πρακτικές που υλοποιεί, αναφέρει η ανακοίνωση.

*Φωτογραφία αρχείου