Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εξετασεις μαθητες

Εσπευσμένα και με την μορφή του κατεπείγοντος, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην βουλή τροποποιητικό νομοσχέδιο για τις εξετάσεις 4μήνων, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις για την ελάφρυνση των μαθητών από το βαρυφορτωμένο σχολικό πρόγραμμα. 


Σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του εξεταστικού χρόνου ώστε να εξοικονομείται περισσότερος ωφέλιμος διδακτικός χρόνος για τους μαθητές. 


Συγκεκριμένα, οι διορθωτικές νομοθετικές παρεμβάσεις, στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας την επόμενη εβδομάδα, αφορούν στην μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων. Για τα γυμνάσια μόνο δύο θα είναι τα εξεταζόμενα μαθήματα, δηλαδή τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά. 


Για την Α’ Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι: Τα Νέα Ελληνικά και 2 μαθήματα της κάθε Ομάδας Μαθημάτων Προσανατολισμού. 


Για τη Β’ Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι: Τα Νέα Ελληνικά και δύο υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης επιλογή (του κάθε μαθητή). 
Για τη Γ’ Λυκείου τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι: Νέα Ελληνικά και 4 μαθήματα κατεύθυνσης. 


Για τις Τεχνικές Σχολές: Κλάδοι θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης Α΄-Β΄ τάξης τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά κι ένα από τα τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ειδικότητας. 


Για τα Ξενοδοχειακά - Επισιτιστικές Τέχνες - Α' και Β' τάξης τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι: Νέα Ελληνικά, Αγγλικά κι ένα 1 από τεχνολογικά μαθήματα του κλάδου/ειδικότητας. 


Τα ποσοστά αξιολόγησης παραμένουν στο 40%, για το γραπτό μέρος και το 60%, για το προφορικό σε κάθε τετράμηνο. Ποικίλες οι αντιδράσεις των κομμάτων, ωστόσο, καταγγέλθηκε πως καθηγητές αντί, ενός διαγωνίσματος, υποβάλλουν τους μαθητές σε 6 με 7, και μάλιστα σε βάρος της διδακτέας ύλης. 
«Αποτελεί ακόμη μια αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργού Παιδείας. Ο αποτυχημένος θεσμός των τετράμηνων δεν μπορεί να διορθωθεί με φτιασιδώματα», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. 


«Ζητάμε τροποποίηση αλλά όχι κατάργηση του θεσμού των τετραμήνων», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης. 


«Εμείς στηρίζουμε το θεσμό των τετραμήνων όμως υποβάλαμε αρκετές εισηγήσεις στον Υπουργό και σε συναντήσεις μαζί του αλλά και στις προηγούμενες συναντήσεις στην Επιτροπή Παιδείας, οι οποίες διορθώνουν, εκσυγχρονίζουν το θεσμό των τετραμήνων και επιλύουν αρκετά προβλήματα, τα οποία αναφύηκαν κατά την εφαρμογή του θεσμού», υποστήριξε ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. 


Έντονη αντίδραση ΟΕΛΜΕΚ 


Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, ωστόσο, που εμμένει στην κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, δηλαδή της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου, κάνει λόγο για συνεχείς αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, που έχουν χάσει το λογαριασμό. 


«Εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων, ταυτόχρονα όμως, υποβαθμίζει ναι, και την ποιοτική εκπαιδευτική διαδικασία. Υποβαθμίζει, ουσιαστικά, το δημόσιο σχολείο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας. 


Παράλληλα, κατηγόρησε τον Υπουργό Παιδείας ότι αποφεύγει την διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου, με την ΟΕΛΜΕΚ.