Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υποπαραλλαγες ομικρον

Αν και διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο και η επιστημονική κοινότητα ανέμενε το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού να εμφανιστεί το φθινόπωρο, οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία, με ανησυχητικές διαστάσεις. 

Πίσω από την αύξηση στα κρούσματα φαίνεται να κρύβονται οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, οι οποίες ήδη πλήττουν την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων. 

Το θέμα αναπόφευκτα τέθηκε και στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας Κύπρου και Ισραήλ. 

«Οι δύο χώρες θα συνεργαζόμαστε πολύ στενά και θα ζητάμε πληροφόρηση από το Ισραήλ και οι ομάδες των δύο Υπουργείων θα είναι σε συνεχή επικοινωνία που σε περίπτωση έχουμε νέο κύμα θα ανταπεξέλθουμε όπως τις προηγούμενες φορές», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, ,Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, χθες ανιχνεύτηκαν 1388 θετικά άτομα με το ποσοστό θετικότητας να ξεπερνά κατά πολύ το όριο ασφαλείας και να ανεβαίνει στο 9,25% καθώς σε εξέταση υποβλήθηκαν 15 χιλιάδες άτομα.

Αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψαν τα κρούσματα κατά το Σαββατοκύριακο. Την Κυριακή ανιχνεύτηκαν 520 θετικά άτομα και το Σάββατο 737. 

Σύμφωνα με τον Καθηγητή της Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, «η αύξηση της θετικότητας ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι μας έχει έρθει και η υποπαραλλαγή ΒΑ5, διότι από λιγότερο από το 1% που ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων που οφειλόταν σε αυτή την παραλλαγή πριν 3-4 εβδομάδες την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 19%».

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, προκύπτει ότι η υπομετάλλαξη ΒΑ5 είναι πιο μεταδοτική, διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του κάτω αναπνευστικού συστήματος. 

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια δεν προκαλεί, πάντως, ανησυχία, δεδομένου πως οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. 

Τα ημερήσια κρούσματα θέτουν σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας, και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα να ζητήσει αξιολόγηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους.