Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άννα Αριστοτέλους

Η διαθεσιμότητα ή όχι του ανώτερου αξιωματικού, άμεσα μετά την υποβολή της καταγγελίας εναντίον του από την διευθύντρια και από ανώτερη λειτουργό των Κεντρικών Φυλακών, βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης, για την πολύκροτη υπόθεση που απασχολεί εδώ και μέρες την κοινή γνώμη. 

Το γεγονός ότι ο ανώτερος αξιωματικός ζήτησε και του δόθηκε χρόνος, το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη, προκειμένου να διαβουλευθεί με τους νομικούς του συμβούλους, προτού απαντήσει επί της διαθεσιμότητας, προκάλεσε δυσφορία. 


Και ιδού πώς απάντησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου. 

«Σίγουρα αυτό που με ενδιαφέρει και μέσα σε αυτά τα πλαίσια ενεργώ είναι ο σεβασμός προς τις διαδικασίες και στον νόμο και τίποτα άλλο. Αυτό λένε οι διαδικασίες. Ως είθισται κάλεσα τον ελεγχόμενο στο υπουργείο τον ενημέρωσα, σχετικά και μεταξύ αυτών του δήλωσα την πρόθεση μου για να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μου ζήτησε χρόνο για να απαντήσει που είναι δικαίωμα του», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Στέφη Δράκου.

Το νομικά ορθό των ενεργειών της υπουργού αναδεικνύουν και νομικοί, με παρεμβάσεις τους στην ίδια εκπομπή. 

«Είχε ενώπιον της τα στοιχεία από τη μια πλευρά που είναι η καταγγελούσα. Ως όφειλε και πολύ σωστά έπραξε ζήτησε και από την πλευρά του αξιωματικού της Αστυνομίας την δική του θέση για να έχει τις θέσεις και των δυο πλευρών. Αν κρίνει ότι οι περαιτέρω διαδικασίες που ακολουθούνται εξυπηρετούνται καλύτερα όταν ο ανώτερος αξιωματικός Αστυνομίας είναι σε διαθεσιμότητα τότε θα το πράξει. Με βάση το πόρισμα ο γενικός εισαγγελέας θα αποφασίσει αν ενδείκνυνται περαιτέρω ενέργεια ποινικής μορφής», σημείωσε ο Δικηγόρος, Χρίστος Τριανταφυλλίδης. 

Θέμα φαίνεται, ωστόσο, να προκύπτει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, και για τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίστηκαν τα μηνύματα πάνω στα οποία βασίζεται η καταγγελία που έχει διατυπώσει προς τον γενικό εισαγγελέα η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών. 

Άρχισε η ποινική ανάκριση 

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ως ποινικός ανακριτής, άρχισε ήδη τη διερεύνηση των στοιχείων που του έχουν παραδοθεί από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας. 
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΝΤ1, πιθανότατα πριν από το τέλος της εβδομάδας να βρεθούν ενώπιον του οι δύο καταγγέλλουσες, για να παρουσιάσουν τη θέση τους και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. 

«Χρειάζεται να κάνει αρκετή δουλειά και μάλιστα διερεύνηση σε βάθος η οποία θα περιμένουμε όλοι να δούμε για να δούμε τότε ξεκάθαρα τι μπορεί να πάει ενώπιον δικαστηρίου η δεν μπορεί να πάει ενώπιον δικαστηρίου. Σημασία έχει ότι γίνεται έρευνα πλέον από την ώρα που υπάρχει καταγγελία που έφτασε ενώπιον του εισαγγελέα. Το παράδοξο του να δημοσιοποιείται πρώτα από εφημερίδα ότι υπήρχε αυτό το θέμα μπορεί να οφείλεται διότι κάποιοι αδιαφόρησαν να αγγίξουν το θέμα ίσως για να αποτελέσει πίεση ώστε να μην αδιαφορήσουν», σημείωσε ο Δικηγόρος, Ανδρέας Αγγελίδης. 
Και πολιτική σύγκρουση 

Το κατά πόσο γνώριζε ή όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το θέμα, προτού αυτό δει το φως της δημοσιότητας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας. 

«Το ΔΗΚΟ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνώριζαν για αυτές τις καταγγελίες, ήταν ενήμεροι πριν από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Σημειώνεται δε, πως η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήταν να δηλώσει ολοκληρωτική άγνοια και αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σημερινή της παραδοχή, μόνο μετά από την πίεση συγκεκριμένων ΜΜΕ», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ. 

Τις βολές απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το «Μέρα Μεσημέρι», ενώ λίγο αργότερα έδωσε στη δημοσιότητα και αυτούσιες τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του για τις οποίες είχε κάνει λόγο το ΔΗΚΟ. 

«Ο πρόεδρος δεν γνώριζε για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει δημοσιοποιηθεί. Ο πρόεδρος αυτό που γνώριζε και μάλιστα είχε γίνει μία σύσκεψη προ μερικών μηνών για διάφορα θέματα εδώ στο προεδρικό. Αυτό που γνώριζε ο πρόεδρος είναι ότι υπήρχαν κάποια θέματα όσον αφορά την συνεργασία της αστυνομίας με την διεύθυνση των φυλακών αλλά ως εκεί», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

Παρά τις βελτιώσεις... 

Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ θέτει εκ νέου θέμα για τις Κεντρικές Φυλακές, με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. 


«Δεν είναι μυστικό ότι παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που επήλθαν στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα τα σοβαρά προβλήματα που διαχρονικά υπήρχαν συνεχίζονται. Είναι προφανές πως και ζητήματα ναρκωτικών υπάρχουν και χρησιμοποιήσεις κινητών τηλεφώνων αλλά και διαπλοκή εντός και εκτός φυλακών με το έγκλημα. Επομένως με αφορμή τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες εμείς αναμένουμε και απαιτούμε πλήρη διαλεύκανση για να οδηγηθούμε πραγματικά σε μια πορεία εξυγίανσης», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.  

Σημειώνεται πως αύριο πριν από το μεσημέρι αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαθεσιμότητας, όταν οι νομικοί σύμβουλοι του ανώτερου αξιωματικού ενημερώσουν την αρμόδια υπουργό.