Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αννα αριστοτελους

Σήκωσε μανίκια και έπιασε δουλειά ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης μετά τον διορισμό του ως ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή για τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας. 

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης έχει χρονικό περιθώριο ενός μηνός για να διερευνήσει τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών και να μαζέψει μαρτυρικό υλικό προκειμένου να ετοιμάσει το πόρισμα του.

Χθες ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής βρέθηκε στη Νομική Υπηρεσία και συζήτησε με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελλίδη όσον αφορά την υπόθεση. 

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», φιλοξενήθηκαν οι δικηγόροι Κρις Τριανταφυλλίδης και Ανδρέας Αγγελίδης. Μίλησαν για τον ρόλο της Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα, για το πότε μπαίνει ένας αξιωματικός σε διαθεσιμότητα αλλά και το έργο που έχει να επιτελέσει ο κ. Αιμιαλιανίδης. 

Ο ρόλος της Υπουργού Δικαιοσύνης

Ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως η Υπουργός Δικαιοσύνης έχει κατά νόμο το δικαίωμα να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Ανώτερο Αξιωματικό Αστυνομίας αν πειστεί με βάση τα στοιχεία που έχει ενώπιον της ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Μέχρι στιγμής έχει ενώπιον της τα στοιχεία από τη μια πλευρά που είναι η καταγγελούσα. Ως όφειλε και πολύ σωστά έπραξε ζήτησε και τη θέση του Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας ώστε να έχει και τις δύο πλευρές. Σε πρώτο στάδιο δεν θα κάνει λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων». 

Δεν χρειάζεται νομική συμβουλή η Υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, καθώς πρόκειται για μια εκ πρώτης όψεως ανάλυση του τι έχει μπροστά της. 

«Αν κρίνει ότι οι περαιτέρω διαδικασίες που ακολουθούνται εξυπηρετούνται καλύτερα όταν ο Ανώτερος Αξιωματικός Αστυνομίας είναι σε διαθεσιμότητα τότε θα το πράξει», εξήγησε. 

Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης, επισήμανε πως προβλέπεται από τον κανονισμό της Αστυνομίας και έχει καθιερωθεί μετά από αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι ο καταγγελωμένος έχει το δικαίωμα πριν από τη διαθεσιμότητα να ακουστεί.

«Πολύ σωστά έπραξε η Υπουργός Δικαιοσύνης καθώς πρόκειται για Ανώτερο Αξιωματικό Αστυνομίας και έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί», εξήγησε ο κ. Αγγελίδης. 

Ποιος έχει τη δικαιοδοσία να θέσει αστυνομικό σε διαθεσιμότητα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν τη δικαιοδοσία να θέσουν σε διαθεσιμότητα μέλη της Δύναμης. 

«Ανάλογα με τον βαθμό που έχει ένας Αστυνομικός είτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είτε ο Αρχηγός της Δύναμης θέτουν ένα μέλος σε διαθεσιμότητα. Όταν είναι πάνω από ένα βαθμό δικαιοδοσία έχει η Υπουργός Δικαιοσύνης», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης. 
Ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα

Δεν είναι δεσμευτικά σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, για τον Γενικό Εισαγγελέα οι διαπιστώσεις στις οποίες θα καταλήξει ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής.  

«Ο ποινικός ανακριτής καταλήγει σε δικές του διαπιστώσεις, οι οποίες εξάγονται από τα γεγονότα της έρευνας του και δεν είναι δεσμευτικές για τον Γενικό Εισαγγελέα. Θα πρέπει να μελετήσει την έρευνα και να δει τις διαπιστώσεις του ποινικού ανακριτή και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας λειτούργησε με βάση το αρχικό στάδιο του ρόλου και διόρισε ποινικό ανακριτή, τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη που θα παραδώσει σε ένα μήνα το πόρισμα του, βάση του οποίου θα αποφασίσει αν ενδείκνυνται παραπάνω ενέργειες ποινικής μορφής. 

«Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δικαιοδοσία όσον αφορά τα ποινικά ζητήματα. Άλλα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να είναι αστικής φύσεως και προκύπτουν από την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων είναι θέμα αστικού δικαίου και δεν είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης. 

Το έργο που έχει να επιτελέσει ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης

Δύσκολο το έργο του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή της υπόθεσης καθώς πρέπει να συλλέξει αρκετά τεκμήρια και να προχωρήσει σε εις βάθος διερεύνηση των στοιχείων προκειμένου να ετοιμάσει το πόρισμα του. 

Ο κ. Αγγελίδης, ανέφερε πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης χρειάζεται να κάνει αρκετή δουλειά και εις βάθος διερεύνηση για να διαπιστώσει ξεκάθαρα αν προκύπτουν στοιχεία ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «η επιστολή των δικηγόρων εκ μέρους της καταγγέλουσας είναι στοιχεία που δεν μπορεί να τα αγνοήσει, ωστόσο, δεν αποτελούν για τον ίδιο τελική μαρτυρία. Πρέπει να συλλέξει με δική του έρευνα όσα χρειάζονται ως μαρτυρία για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που θα υποβάλει στο Γενικό Εισαγγελέα». 

«Είναι λίγες οι 30 ημέρες και μπορεί να ζητήσει διορία ο ποινικός ανακριτής. Το μαρτυρικό υλικό που θα συλλέξει ο κ. Αιμιλιανίδης είναι μεγάλη και πολύπλοκη διαδικασία. Θα πρέπει να ζητήσει παράταση του χρονικού περιθωρίου αν χρειαστεί», είπε ο κ. Αγγελίδης. 

Παράδοξο χαρακτήρισε το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε η υπόθεση στον Τύπου, γεγονός που απέδωσε στο ότι είτε κάποιοι αδιαφόρησαν να ασχοληθούν με το θέμα είτε ήθελαν να αποτελέσει πίεση για να μην υπάρξει αδιαφορία.