Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρεπορτάζ Χριστιάνας Διονύσιου

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.


Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα

Θεωρείται η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.
Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα έγινε στις 19 Ιουνίου 1910 στο Σποκέιν της Ουάσινγκτον, όπου ζούσε η οικογένεια Σμαρτ. Παρέμεινε ένα γεγονός τοπικής σημασίας για πολλά χρόνια μέχρι το 1966, οπότε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον με διάταγμά του ανακήρυξε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έκτοτε ήταν θέμα χρόνια ο εορτασμός να περάσει τα αμερικανικά σύνορα και να διεθνοποιηθεί.
Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, κατά «της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια».
Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια.
Στην Ευρώπη, έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή εκδρομή και τη γιορτή της μπύρας.

Υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο πολύτιμα όσο ένας πατέρας…
Που θα κάνει ότι μπορεί και θα παράσχει όλα τα εφόδια που έχει, ώστε τα παιδιά του να γίνουν καλύτερα από αυτόν. Έτσι, την Ημέρα του Πατέρα, δείξτε στον μπαμπά σας ότι εκτιμάτε την προσφορά του στη ζωή σας και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμπεριφερθούν αντίστοιχα!


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ!


Η ιστορία ενός υπέροχου πατέρα


Πριν 22 χρόνια ο Χάρης Θεοχάρους καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από σοβαρό τροχαίο. Έκτοτε η ζωή του άλλαξε αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπαψε να… ζει, να είναι ένας υπέροχος σύζυγος αλλά και ένας καταπληκτικός πατέρας .  


 Είναι καλός παιδαγωγός, τους μαθαίνει να εκτιμούν και να μη θεωρούν ότι όλα είναι δεδομένα. Περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του και δίνει το σωστό παράδειγμα. Τα στηρίζει συναισθηματικά και ηθικά. Τα παροτρύνει σε δράση και δίνει μαθήματα ζωής. Προστατεύει την οικογένειά του με κάθε τρόπο και το σημαντικότερο, δείχνει απεριόριστη αγάπη. Μερικές φορές φοβάται και νιώθει αγωνία, όμως βρίσκει πάντα το κουράγιο να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους φόβους του και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, με βασικό στόχο να είναι καλά η οικογένειά του.
 

1
2
3