Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τάσος Δημητριάδης

Όταν το όμορφο παρελθόν συναντά το τραγικό παρόν. Η Αμμόχωστος πριν την τουρκική εισβολή και η κατεχόμενη Βασιλεύουσα του σήμερα. 

Οι φωτογραφίες από 50 διαφορετικά σημεία της πόλης του Ευαγόρα που απαθανάτισε ο κινηματογραφιστής του ΑΝΤ1 Τάσος Δημητριάδης και οι οποίες παρουσιάζονται στην προσωπική του έκθεση ντοκουμέντο που φιλοξενείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου προκαλούν ρίγη συγκίνησης γεννώντας ταυτόχρονα γλυκόπικρα συναισθήματα. 

Με τον ίδιο να δηλώνει πως «παλιά έλεγαν μια φωτογραφία ίσων χίλιες λέξεις. Εδώ δύο φωτογραφίες είναι λέξεις μιας ζωής. Είναι μια ζωή ολόκληρη. Νομίζω ότι αυτό πέτυχα. Και μπορούν να καταλάβουν οι άλλοι που δεν γνωρίζουν την Αμμόχωστο πόση καταστροφή έπαθε τούτη η πόλη από την εγκατάλειψη και την λεηλασία που υπέστη». 

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν χθες το βράδυ στην παρουσία του Γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, του δημάρχου Στροβόλου, βουλευτών, ευρωβουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων και αρκετών Αμμοχωστιανών οι οποίοι μέσα από τις φωτογραφίες του Τάσου Δημητριάδη ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο και διηγήθηκαν στις νεότερες γενιές ιστορίες από την αγαπημένη τους πόλη. 

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους δήλωσε ότι «ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιες πρωτοβουλίες όπως του Τάσου που βάζουν το κάθε αγκωνάρι της ιστορίας στη θέση του για να μαθαίνουμε και εμείς και προπαντός τα νέα παιδιά». 

 «Η Αμμόχωστος πραγματικά ήταν ένα διαμάντι. Είναι πάρα πολύ αξιέπαινη και αξιόλογη αυτή η προσπάθεια και είναι πάρα πολύ επίκαιρη. Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Αμμόχωστο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου, Δημήτρης Αλετράρης ανέφερε ότι «αυτά μας φέρνουν τις μνήμες. Και χωρίς μνήμες δεν έχουμε μέλλον. Και είναι αυτά που χρειαζόμαστε. Θα βοηθήσουμε ως οργανισμός αυτό το πράγμα να γίνει βιβλίο και όλα τα παιδιά έστω και δύο ώρες να δουν τι σημαίνει Αμμόχωστος». 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και αύριο (Κυριακή 19/06) στις 21:30 το βράδυ.