Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κρασι

Με στόχο ο κυπριακός οίνος να ανέβει στην κορυφή του κόσμου και με το σύνθημα «ελάτε να ανταμώσουμε με καλό κυπριακό κρασί», η νεοσύστατη κοινοπραξία των δεκαέξι μεγαλύτερων οινοποιείων της Κύπρου, πραγματοποίησε το απόγευμα στη Λεμεσό την πρώτη εκδήλωση γνωριμίας και γευστικής δοκιμής κρασιών. 
 

Οι 16 παραγωγοί οίνου ένωσαν δυνάμεις με σκοπό την καθιέρωση του Κυπριακού Κρασιού ως ενός από τα εξαιρετικά κρασιά του κόσμου, και σε μια προσπάθεια η Κύπρος να καταστεί ως διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα παραγωγός κρασιού. 

«Το Cyprus Wine Consortium είναι μία σύμπραξη 16 οινοποιείων τα οποία ενεργούν μαζί για να προωθήσουν το ποιοτικό καλό κρασί στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Είναι πιστεύουμε μία προσπάθεια που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να γίνει, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Πρόεδρος του Cyprus Wine Consortium, Μάρκος Ζαμπάρτας.  

Οι 16 οινοπαραγωγοί έχουν ήδη επιλέξει να προωθήσουν στο εξωτερικό εννέα ποικιλίες κρασιών, ενώ γίνεται και προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού σήματος, που θα αντιπροσωπεύει τα κυπριακά κρασιά. 

«Είμαστε σήμερα στη πρώτη μας έκθεση ονομάζεται αντάμα και έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρασιά από τα 16 οινοποιεία μέλη μας. Για αυτό ελάτε να ανταμώσουμε με καλό κυπριακό κρασί», είπε ο κ. Ζαμπάρτας. 

Οι Κυπριακές ποικιλίες οι οποίες βάζουν πλώρη για το εξωτερικό είναι το Ξυνιστέρι, το Μαύρο, το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, η Μοροκανέλλα, η Βασίλισσα, η Πρωμάρα, το Όφθαλμο και το Σπούρτικο. 

Τα κρασιά θα είναι μονοποικιλιακά ή πολυποικιλιακά με έμφαση στην ποιότητα και στις Κυπριακές ποικιλίες.

*Του Αυγερινού Χρυσοστόμου