Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικό αεροπλάνο

Το πρώτο της προεδρικό Αεροσκάφος, δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης αποκτά η Κύπρος. Θα χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στο εξωτερικό. 

Η εξέλιξη που φημολογείτο εδώ και καιρό, ανακοινώθηκε επίσημα κατά την πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού το αεροσκάφος θα αποτελέσει δωρεά της Αθήνας προς την Λευκωσία. 

Όπως δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, «θέλω να σε ευχαριστήσω για την γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των υπουργών του. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μια στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα είτε σε εσάς - με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία - άλλα κίνητρα.» 

Από την πλευρά του ο Κυριακός Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι σημαντικό για μας, καθώς και εμείς προχωρήσαμε σε ένα εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών μας, να κάνουμε αυτή τη χειρονομία προς την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος να μπορεί να εμφανίζεται και να εκπροσωπείται με ένα αεροσκάφος, το οποίο θα φέρει τα χρώματα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας». 
Το αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο εντός των επόμενων τριών μηνών. 

Το Embraer 135LR, που ανήκει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος που αγόρασε η Ελλάδα. Μπορεί να μεταφέρει τετραμελές πλήρωμα και 32 άτομα. 

Αυτό είναι το αεροσκάφος που κάνει δώρο η Ελληνική Κυβέρνηση στην Κύπρο:

προεδρικό αεροπλάνο

 

Πυροσβεστικός Σταθμός στην Επταγώνια

Κατά την πρωινή συνάντηση στο Προεδρικό, ανακοινώθηκε και δεύτερη δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κύπρο που αφορά στην ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην Επταγώνια της Λάρνακας, στον εξοπλισμό του και στην προμήθεια δύο πυροσβεστικών οχημάτων, συνολικού κόστους περίπου €700.000. 

 «Είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι», ανάφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψαν και σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.