Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγια μαρι ελαστικα

Για μη τήρηση κάποιων όρων αδειοδότησης για διαχείριση των ελαστικών στο λατομείο βασιλικού γίνεται λόγος στην πολυσέλιδη έκθεση γεγονότων που παραδόθηκε χθες στο Υπουργείο Γεωργίας και με αφορμή την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο. 


«Η πρώτη εντύπωση που υπάρχει είναι γεγονός, πως φαίνεται οι αποστάσεις μεταξύ των ελαστικών και ο τρόπος τοποθέτησης να μην ήταν σύμφωνα με τους όρους αδειοδότηση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Σύμφωνα με τη έκθεση γεγονότων, από την πυρκαγιά κάηκαν γύρω στους 3,5 χιλιάδες τόνους ελαστικών. Αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των ελαστικών που βρίσκονταν στο λατομείο Καλαβασού. 

«Θέλω όμως να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι η διερεύνηση θα είναι εις βάθος θα είναι πλήρης και όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές θα αποδοθούν ό,τι προβλέπεται στην νομοθεσία», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις στη Λάρνακα, απάντησε και στις βολές που εξαπέλυσε εναντίον του η διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Κώστα Καδή για τις λωρίδες διαχωρισμού των ελαστικών. 

«Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα και από φωτογραφίες της ίδιας ημέρας. Εγώ μετέφερα την εικόνα που αντίκρισα μεταβαίνοντας ο ίδιος στην περιοχή», είπε ο κύριος Καδής.

Σύμφωνα με τα Τσιμεντοποιία Βασιλικού & Enerco Energy Recovery Ltd, «η πυρκαγιά η οποία είχε παλαιότερα συμβεί, δεν ήταν στον ίδιο χώρο και οι περιστάσεις ήταν πολύ διαφορετικές. Έκτοτε η εταιρεία χρησιμοποιώντας τις συστάσεις τόσο του Γενικού Ελεγκτή αλλά και πολύ περισσότερο ακολουθώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις και τις απαιτήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος προέβη σε πλήρη ανασχεδιασμό, νέα χωροθέτηση σε απομακρυσμένο χώρο από οικίες, καλλιέργειες κλπ., και με επενδύσεις σε όλα τα μέτρα ασφάλειας που προνοούσε η σχετική άδεια».

Όσον αφορά την συσσώρευση ελαστικών, η εταιρεία την αποδίδει στην παραλαβή ελαστικών από διάσπαρτες κατοικημένες περιοχές σε όλη την Κύπρο που έφτασαν τους 10 χιλιάδες 450 τόνους και η οποία ζητήθηκε έκτακτά από το κράτος, και άλλους φορείς την περίοδο 2016-2021.