Τηλεόραση Ραδιόφωνο

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια παράκληση». Με αυτή την πρόταση αποτυπώνει την ευγνωμοσύνη το Κέντρο Αίματος προς τον Κύπριο εθελοντή αιμοδότη, στέλνοντας παράλληλα σημαντικά μηνύματα ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίοδο με ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός το κλίμα κατάνυξης για τις Άγιες ημέρες της Χριστιανοσύνης, και αφετέρου το βλέμμα στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη για την ίδια την ζωή. Το σύνθημα «Δώσε αίμα, χάρισε ζωή», αποκτά αυτές τις μέρες ακόμη περισσότερο νόημα.

Τις ανάγκες του Κέντρου Αίματος, ανέπτυξε στο ant1.com.cy η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Άντρη Παναγιώτου, η οποία αναφέρθηκε στην «ιδιαιτερότητα» που κρύβουν διαχρονικά οι περίοδοι των εορτών. Με την αναφορά πως «οι ανάγκες δεν κάνουν αργίες», έστειλε το δικό της μήνυμα προς τους Κύπριους εθελοντές.

Με αριθμητικά δεδομένα, και θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος της ανάγκης, η κα Παναγιώτου ανέφερε πως καθημερινά απαιτούνται περίπου 350 φιάλες αίμα σε παγκύπρια βάση, με τον αγώνα που δίνει το Κέντρο να είναι κυριολεκτικά τιτάνιος. Και η προσπάθεια διαρκής και άοκνη.

Πολλά παράλληλα και τα «εμπόδια» που έχει να αντιμετωπίσει το Κέντρο Αίματος, με τις νέες πραγματικότητες σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο, να δημιουργούν προκλήσεις που χρειάζονται ωστόσο καθημερινά απαντήσεις.

Η πανδημία έχει σύμφωνα με την κα Παναγιώτου έχει φέρει νέα δεδομένα στο όλο εγχείρημα της αιμοδοσίας. 

Αρκετοί είναι οι ασθενείς που λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό, παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, και ως εκ τούτου χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος.

Αρκετοί μάλιστα και οι εθελοντές που τα τελευταία δυο χρόνια βρίσκονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα «παροπλισμένοι», είτε λόγω νόσησης, είτε υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού λόγω στενής επαφής. «Αν παλιά από μια οργανωμένη αιμοδοσία παίρναμε γύρω  στις 60 φιάλες αίματος, πλέον αυτές έχουν μειωθεί σε 30-40», σχολίασε ενδεικτικά η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος. 

Τον δικό του ρόλο έπαιξε και το ΓεΣΥ σύμφωνα με την Προϊστάμενη του Κέντρου, μιας και οδήγησε σε αύξηση των χειρουργείων, ως εκ τούτου και σε επιπρόσθετες ανάγκες για φιάλες αίματος. Στο ίδιο μήκος και η ανάπτυξη νέων ιατρικών ειδικοτήτων στην Κύπρο, με αρκετούς ασθενείς να μην μεταφέρονται πλέον στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε επέμβαση.

Η «ιδιαιτερότητα» των εορτών

«Πάντα είναι δύσκολες οι περίοδοι πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα» σχολίασε η κα Παναγιώτου, μιας και ο κόσμος δεν αιμοδοτεί τις αργίες. Πρέπει σύμφωνα με την ίδια, όλες οι προγραμματισμένες ανάγκες να καλυφθούν εγκαίρως, μιας αυτές «δεν κάνουν αργίες» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι για αυτόν τον λόγο που το Κέντρο Αίματος έχει απευθύνει ήδη από την Παρασκευή νέα έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες, επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας των Κέντρων.

Ενώ για την Μεγάλη Εβδομάδα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, όλα τα Κέντρα παγκύπρια θα είναι ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη θα βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Ο Κύπριος αιμοδότης

Όσον αφορά το προφίλ του Κύπριου αιμοδότη, η κα Παναγιώτου το σκιαγραφεί με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο. «Είναι πολύ ανθρωπιστές οι Κύπριοι. Πάντα στις δύσκολες περιπτώσεις ενώνονται και ανταποκρίνονται. Οι αιμοδότες μας είναι πολύ αλτρουιστές». 

Αναφέρει μάλιστα και περιστατικά κατά το οποία στεναχωριούνται όταν δεν μπορούν να δώσουν αίμα για διάφορους λόγους, δείγμα κατά την ίδια του ήθους και της αγάπης για προσφορά.

«Θέλω να στείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους Κύπριους», σημειώνει η κα Παναγιώτου, στέλνοντας καταληκτικά ένα μήνυμα μέσα από τις ευχές για το Πάσχα.

 

«Όπως ο Χριστός έδωσε το σώμα και το αίμα του για εμάς, ελπίζω οι εθελοντές αιμοδότες, να έρθουν να δώσουν το αίμα τους για τους συνανθρώπους τους».