Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μετάλλια Αξίας και Τιμής Γ’ Τάξης απονεμήθηκαν σε δύο μέλη της Αστυνομίας, τα οποία με τις άμεσες ενέργειες τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφης Δράκου, του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, και των υπολοίπων μελών της Ηγεσίας του Σώματος.

 

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε δύο εξαίρετα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, που μέσα από τις πράξεις τους κατόρθωσαν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο και την κοινωνική ευθύνη της δύναμης, αλλά και να συμβάλουν στη διάσωση δύο συνανθρώπων μας».

 

«Ο λόγος για τον Αναπληρωτή Λοχία κ. Ανδρέα Ελευθερίου και τον Ειδικό Αστυφύλακα κ. Πέτρο Ανδρέου, οι οποίοι τίμησαν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και ολόκληρο το σώμα της Αστυνομίας Κύπρου. Και οι δύο, ενώ βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, έδρασαν με αλτρουισμό και αυταπάρνηση, κατορθώνοντας να σώσουν τις ζωές δύο συμπολιτών μας. Θέλω πραγματικά να συγχαρώ και να εκφράσω την αμέριστη εκτίμησή μου και στα δύο μέλη του σώματος, για τον αλτρουισμό, τη ψυχραιμία και την αμεσότητα με την οποία έδρασαν», πρόσθεσε.

 

Απευθυνόμενη προς τα δύο μέλη της Αστυνομίας, η κ. Δράκου είπε: «Με τις πράξεις σας, το θάρρος σας και την αποτελεσματικότητά σας, κάνατε περήφανους όλους εμάς και τιμήσατε επάξια τη στολή και το σήμα της Αστυνομίας Κύπρου».

 

«Βάλατε το δικό σας λιθαράκι ώστε να οικοδομηθεί ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο και μία σταθερή σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην αστυνομία και την κοινωνία, που την χρειαζόμαστε», ανέφερε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και όρεξη να υπηρετείτε τα καθήκοντά σας».

Ως πολιτεία, σημείωσε η Υπουργός, «αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά, τόσο εσείς όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας, για να διατηρήσετε την έννομη τάξη και την ασφάλεια και όχι μόνο, στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Κυπριακή κοινωνία».

 

Η κ. Δράκου διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Ηγεσία της Αστυνομίας βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό τους και εργάζονται μεθοδικά με στόχο την Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να καταστεί ακόμη πιο λειτουργική. Έτσι, πρόσθεσε, «θα δώσουμε και σε όλους εσάς τα απαραίτητα εργαλεία για να εργαστείτε πιο αποτελεσματικά και πιο άμεσα».

«Τέτοιες πράξεις όμως όπως τις δικές σας, δίνουν ελπίδα και δύναμη σε όλους όσους βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, για να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον πολίτη και τα δικαιώματά του, με ανθρωπιά, ενσυναίσθηση και ευσυνειδησία», είπε

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, σε χαιρετισμό του κατά την απονομή Μεταλλίων Αξίας και Τιμής Τρίτης Τάξης στα μέλη της Δύναμης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση «πραγματοποιείται με σκοπό την απόδοση τιμών στους δύο συναδέλφους μας, Αναπληρωτή Λοχία 1083 Ανδρέα Ελευθερίου, ο οποίος υπηρετεί στον ΟΠΕ Λάρνακας και τον Ειδικό Αστυφύλακα 5044 Πέτρο Ανδρέου που υπηρετεί στη ΜΑΕΠ, για τις εξαιρετικές πράξεις στις οποίες προέβησαν, προάγοντας το αστυνομικό έργο και εξυψώνοντας το κύρος και εικόνα της Αστυνομία στα μάτια των πολιτών».

 

Σημείωσε ότι ο Αναπληρωτής Λοχίας 1083 Ανδρέας Ελευθερίου, στις 2 Φεβρουαρίου 2022, και ενόσω βρισκόταν εκτός καθήκοντος, για δείπνο στη Λάρνακα, παρείχε τις Πρώτες Βοήθειες σε πολίτη, ο οποίος ήταν λιπόθυμος εντός του ιδίου χώρου.

 

«Ο Ελευθερίου προέβη σε άμεσες, σωτήριες ενέργειες και με απόλυτη ψυχραιμία, ακολούθησε τη διαδικασία «ΚΑΡΠΑ» σύμφωνα με τα πρότυπα των Πρώτων Βοηθειών, ενώ χρειάστηκε να αποφράξει την αναπνευστική οδό του πάσχοντα, με αποτέλεσμα αυτός να ανανήψει και να ανακτήσει καρδιακό παλμό. Παρέμεινε, μάλιστα, κοντά του μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου οπόταν και ενημέρωσε λεπτομερώς τους νοσηλευτές για τις κινήσεις του και την κατάσταση του πάσχοντα», πρόσθεσε.

 

Όπως ανέφερε, ο Ειδικός Αστυφύλακας 5044 Πέτρος Ανδρέου, ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και με δική του πρωτοβουλία, συνέδραμε στη διάσωση αλλοδαπού άντρα που απειλούσε να θέσει τέλος στη ζωή του βγαίνοντας στο παράθυρο γραφείου που βρίσκεται στον 2ο όροφο κτιρίου στη Λευκωσία.

 

«Συγκεκριμένα, ο Ανδρέου εισήλθε σε διπλανό γραφείο και αφού κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αλλοδαπού άνδρα, αυτός του επέτρεψε να εισέλθει στον χώρο που βρισκόταν και να τον αρπάξει από το χέρι, ακινητοποιώντας τον, μαζί με τους διαπραγματευτές της Αστυνομίας», συμπλήρωσε.

 

Απευθυνόμενος προς τα δύο μέλη της Αστυνομίας, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «σήμερα καταθέτω τον απέραντο σεβασμό και την απεριόριστη εκτίμησή μου και μέσω εμού, ολόκληρου του αστυνομικού σώματος προς τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Βρίσκεστε σήμερα εδώ διότι όταν "κληθήκατε" να βοηθήσετε, δηλώσατε απερίφραστα και βροντερά το "παρών" σας˙ διότι όταν υπήρξε άμεση ανάγκη παροχής βοήθειας πήρατε μόνοι σας την πρωτοβουλία και αυτενεργήσατε, δράσατε, δείξατε αυταπάρνηση, φιλοτιμία, προθυμία, ανθρωπιά».

 

«Με αυτές σας τις πράξεις συμβάλατε στη διάσωση δύο συνανθρώπων μας, ανεβάζοντας την Αστυνομία Κύπρου στο πιο ψηλό σκαλοπάτι της Κοινωνίας μας», σημείωσε.

 

Διότι, συνέχισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, αυτή είναι η Αστυνομία.

 

«Ένας οργανισμός απαρτιζόμενος από ανθρώπους που καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη, αγωνίζονται για το καλύτερο. Και όταν κληθούν να παράσχουν βοήθεια, δεν διστάζουν να την προσφέρουν. Και όταν έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και την όποια δυσκολία, τάσσονται στην πρώτη γραμμή και αγωνίζονται μέχρι τέλους», είπε.

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι το έργο μας: ένας καθημερινός, επίπονος πολλές φορές, αγώνας για να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες, για να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών και ιδίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, για διατηρήσουμε συνθήκες ασφάλειας στον τόπο μας. Και εσείς, αγαπητέ Ανδρέα και Πέτρο, αποτελείτε λαμπρά παραδείγματα αυτής μας της προσπάθειας».

 

Για αυτές, λοιπόν, «τις αλτρουιστικές σας πράξεις», είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας, «απονέμεται σε εσάς σήμερα το μετάλλιο Αξίας και Τιμής Γ’ Τάξης ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησής μας», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θεωρεί «πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται και επίσημα πράξεις μελών μας που υπερβαίνουν το καλώς νοούμενο υπηρεσιακό καθήκον δίνοντας τους κίνητρο και δύναμη να συνεχίσουν να επιτελούν με ευσυνειδησία τα πολύμορφα καθήκοντά τους».

Κάλεσε όλα τα μέλη της Αστυνομίας «να συνεχίσετε να δίδετε τον καλύτερο σας εαυτό, να προσφέρετε με υπέρμετρο ζήλο προς την κοινωνία και την πατρίδα μας. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πορευθούμε με αισιοδοξία προς το μέλλον. Με ανθρώπους που νοιάζονται τον συνάνθρωπό τους, που βάζουν το συλλογικό πιο πάνω από το ατομικό».

«Και ενόσω υπάρχουν τέτοιου είδους και ποιότητας άνθρωποι, όπως εσείς Ανδρέα και Πέτρο, τότε παραμένει ζωντανή και η ελπίδα για την οικοδόμηση ενός ακόμη καλύτερου, πιο ανθρώπινου, μέλλοντος», υπογράμμισε.

 

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με την Απονομή των Μεταλλίων Αξίας και Τιμής Γ’ Τάξης στα δύο μέλη της Αστυνομίας.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες: