Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χρηματικό πρόστιμο 925,000 ευρώ, εισέπραξε από την Ισραηλινή εταιρεία WiSpear Systems, στην οποία ανήκει το κατασκοπευτικό βαν, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επίτροπός, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, πρόκειται για διοικητικό πρόστιμο, που επιβάλλεται ανεξάρτητα από την ποινική πτυχή της υπόθεσης. 

«Για την επιβολή του προστίμου έλαβα υπόψιν διάφορους επιβαρυντικούς αλλά και μετριαστικούς παράγοντες, όπως την παραδοχή της εταιρείας προς το Γραφείο μου και την επιβεβαίωση που έλαβα από τη Νομική Υπηρεσία ότι, από την έρευνα των εμπειρογνωμόνων, δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παρακολούθηση συσκευής ή υποκλοπή οποιασδήποτε ιδιωτικής επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η Επίτροπος αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας, είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή δεδομένων από διάφορες συσκευές χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες τους. 

Κάτι που σύμφωνα με την επίτροπο αποτελεί παραβίαση της Αρχής της Νομιμότητας, Αντικειμενικότητας και Διαφάνειας. 

Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνέλλεξε δεδομένα όπως τις συνδέσεις συσκευών στο διαδίκτυο και συνδέσεις συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στα δίκτυα των παρόχων τους. Δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του χρήστη. 

Για την εν λόγω υπόθεση, το γραφείο της επιτρόπου συνέταξε σχετική γνωμάτευση η οποία υποβοήθησε την ποινική διερεύνηση, και οδήγησε στην απόφαση επιβολής προστίμου στην εταιρεία.