Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts

Απόγευμα Πέμπτης και βρεθήκαμε στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο.  Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και μέταλλο. Οι κρότοι διαδεχόταν ο ένας τον άλλο, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει. Εκεί συναντήσαμε τους πέντε αθλητές με αναπηρία της κυπριακής ομάδας παρα – τραπ.

Ο Νεόφυτος Νικολάου, ο Ραφαέλλος Μαρκουλή, ο Νίκος Δημητρίου, ο Γιώργος Παπαηλία και ο Μάριος Στυλιανού παραδίδουν μαθήματα ζωής και παρόλες τις δυσκολίες που  αντιμετωπίζουν δεν τα βάζουν κάτω και αγωνίζονται με δύναμη ψυχής. 

Με περηφάνεια και συγκίνηση στα μάτια τόνισαν πως πρέπει να αντιμετωπίζεις με αισιοδοξία τις καταστάσεις, να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις και να διαχειρίζεσαι με ψυχραιμία όσα έρχονται.

 

Τι είναι το παρα - τραπ 

Σε δηλώσεις του στο Ant1 Live, ο αθλητής Μάριος Στυλιανού, εξήγησε τι είναι το παρα – τραπ και πως βρήκαν διέξοδο στον αθλητισμό.

*Ο Αθλητής Μάριος Στυλιανού

 

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως τα ολυμπιακά αθλήματα της σκοποβολής είναι δύο, το σκητ και το τράπ, τα οποία είναι διαφορετικά αθλήματα παρά το γεγονός πως έχουν να κάνουν με δίσκους.

«Στο τραπ ο κάθε αθλητής φωνάζει, εκτοξεύεται από την καταπακτή ο δίσκος και πρέπει να τον πετύχεις. Απομακρύνεται ο δίσκος και πρέπει να είσαι απίστευτα γρήγορος για να τον πετύχεις με το όπλο και να τον σπάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριος.

Όσον αφορά το πάρατραπ, ανέφερε πως απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες και συστάθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ γίνεται προσπάθεια από την Ιταλία να το εντάξει στα παραολυμπιακά αθλήματα.

«Το παρα – τραπ έχει να κάνει ότι είσαι σταθερός στην επώμιση, διατάζεις εσύ πότε θα βγει ο δίσκος, αλλά δεν ξέρεις αν θα πάει δεξιά ή αριστερά και πρέπει να τον πετύχεις», εξήγησε ο Μάριος.

Η Κύπρος συμμετείχε στο Παγκοσμίο Πρωτάθλημα Παρα-τραπ με δύο αθλητές και στην πορεία εντάχθηκαν ακόμη τρεις.

 

*Ο Αθλητής Ραφαέλλος Μαρκουλλή 

 

Οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα – τραπ αγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες, στη PT1 που αφορά αθλητές σε τροχοκάθισμα, στη PT2 που συμμετέχουν άτομα που έχουν αναπηρία στα άνω άκρα και στη PT3 που αγωνίζονται άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα.

Νεόφυτος Νικολάου: Ώσπου ζούμε πρέπει να παλεύουμε

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Νεόφυτος Νικολάου κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παρα – τραπ στην κατηγορία PT1 (αθλητές για τροχοκάθισμα) , άτομα σε τροχοκάθισμα που διεξήχθηκε στο Λονάτο της Ιταλίας. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη του διάκριση. Το 2019 έλαβε, επίσης, χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Όσιγιεκ της Κροατίας, ενώ το 2018 έλαβε χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονάτο της Ιταλίας.

Μιλώντας στο ant1.com.cy, ο πρωταθλητής Νεόφυτος Νικολάου συγκινεί περιγράφοντας πως ξεπέρασε το ατύχημα που είχε και κατάφερε τελικά να επανέλθει στο άθλημα της σκοποβολής.

 

*Ο Αθλητής Νεόφυτος Νικολάου

 

Ο πατέρας του στάθηκε η αιτία να ασχοληθεί με το άθλημα της σκοποβολής από την ηλικία των οκτώ χρονών ρίχνοντας τις πρώτες του «σιπεθκιές».

«Δεν εξασκούμαι καθημερινά μιας και έχει μέρες που δεν μπορώ να φύγω από σπίτι και να έρθω στην προπόνηση. Κάποιες φορές δεν είμαι σε θέση να οδηγήσω να έρθω στην προπόνηση» είπε ο Νεόφυτος Νικολάου.

Έκανε διακοπή πέντε χρονών από το άθλημα της σκοποβολής μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε στην ηλικία των 27χρονών με αποτέλεσμα να μείνει ανάπηρος. Παρόλα αυτά, δεν τα έβαλε κάτω συνειδητοποίησε κάποια πράγματα και προχώρησε.

«Ώσπου ζούμε πρέπει να παλεύουμε. Έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή μιας και έπρεπε να κάθομαι για να παίζω. Δεν μπορούσα να είμαι ανεξάρτητος και να κρατάω το όπλο μόνος μου», ανέφερε ο Νεόφυτος.

Κοστοβόρο άθλημα το παρα – τραπ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αθλητισμού καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα των πέντε αθλητών που ασχολούνται με το παρα – τραπ, το οποίο είναι ένα κοστοβόρο άθλημα.

 

*Ο Αθλητής Νίκος Δημητρίου

 

Ο Μάριος Στυλιανού, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Αθλητισμού που έδωσε την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρίες να δοκιμάσουν αυτό το άθλημα και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια.

«Η σκοποβολή είναι ένα δαπανηρή, δεν είναι ένα εύκολο και προσιτό άθλημα για όλους, καθώς κοστίζει αρκετά μια προπόνηση», τόνισε ο Μάριος.

Διέξοδος το παρα – τραπ για τους αθλητές

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε πως το παρα – τραπ δίνει στα άτομα με αναπηρίες μια διέξοδο να βγουν από το σπίτι, να αθληθούν, να κοινωνικοποιηθούν και να βάλουν στόχο.

«Η παρουσία της κυπριακής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα – τραπ έχει να κάνει και με μηνύματα που θέλει να δώσει προς τα έξω. Οι τέσσερις από τους πέντε αθλητές απέκτησαν στην πορεία της ζωής τους την αναπηρία. Όλοι μπορούμε να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Έχει μεγάλη σημασία είναι πως το διαχειρίζεσαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αθλητές δίνουν το μήνυμα πως δεν πρέπει να τα βάζεις κάτω και να αντιμετωπίζεις με αισιοδοξία τα πράγματα.

«Εμπειρία ζωής»

Αξίζει να σημειωθεί, πως η παρουσία των αθλητών του παρα – τραπ στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο έκανε την πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες πιο εύκολη, καθώς δημιουργήθηκαν ράμπες.

 

*Ο Αθλητής Γιώργος Παπαηλία

 

Την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν και άλλα αθλήματα για να βγουν άτομα που είναι κλεισμένα στο σπίτι και δεν κάνουν τίποτα εξέφρασε ο Μάριος Στυλιανού.

Χαρακτήρισε εμπειρία ζωής την ενασχόληση του με το παρα – τραπ μιας και δημιούργησε φίλους και πραγματικές αναμνήσεις.

«Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με το άθλημα από την ηλικία των 12 ετών, ωστόσο χρειάζεται η στήριξη των γονιών. Είναι μια ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να αθληθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες. Είδα άτομα με αναπηρίες που είχαν απίστευτη θέληση και είναι κρίμα που δεν προβάλλονται οι αγώνες όσο θα έπρεπε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, κάλεσε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με το άθλημα να το κάνουν, τονίζοντας πως πρέπει ένα άτομο με αναπηρία να βρει χρόνο και χώρο για τον εαυτό του και να μη σταματήσει να κάνει όνειρα.