Τα όνειρα μας είναι κινητήριος δύναμη μας. Με υπομονή, επιμονή και αφοσίωση μπορούμε τα υλοποιήσουμε. Ακόμη, και αν στην πορεία βρεθούν εμπόδια δεν πρέπει να τα βάζουμε κάτω.
Η Ελένη Χαρίτωνος μόλις στα 21 της χρόνια έγινε η πρώτη Ελληνοκύπρια αναλογική αστροναύτης και βρέθηκε ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στο όνειρο της. Από μικρή κοίταζε τον ουρανό και ήθελε να ανακαλύψει τι υπάρχει στο Διάστημα. Την περίοδο αυτή βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και προετοιμάζεται για τη νέα αναλογική αποστολή της που θα πραγματοποιηθεί την 1η του Σεπτέμβρη σε Ερευνητικό Κέντρο της Χαβάης που συνεργάζεται με τη NASA.
Σε συνέντευξη της στο ant1.com.cy, ανέφερε πως το να γίνει αστροναύτης ήταν ένα παιδικό όνειρο, το οποίο, όμως, δεν ήξερε πως να το πραγματοποιήσει ή τι να κυνηγήσει για να το υλοποιήσει.
Ο πρώτος υποστηρικτής της ήταν πάντα η οικογένεια της και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη σταδιοδρομία της καθώς την ενθάρρυναν να πραγματοποιήσει τα όνειρα της. Αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, καθώς ήταν κάτι που της άρεσε από μικρή. «Θέλω όσο μπορώ να διαδώσω τον τομέα στην Κύπρο, έτσι ώστε τα παιδιά που έχουν το ίδιο όνειρο που είχα εγώ να μην τα βάζουν κάτω», μας είπε χαρακτηριστικά.
Σαφώς, οι δυσκολίες δεν έλειπαν από το ταξίδι προς την επιτυχία καθώς όπως μας δήλωσε βρέθηκε σε αδιέξοδο μόλις από τα πρώτα της βήματα. «Άρχισα να ασχολούμαι και είδα πόσο ανεπτυγμένος είναι ο τομέας στη Γλασκόβη. Τότε άρχισα να ρωτώ πως μπορώ να συμμετέχω βρήκα δύο προγράμματα. Μπορούσα, να ασχοληθώ με το ένα, ωστόσο δεν μπορούσα να κάνω αίτηση διότι φοιτούσα στο Τμήμα Μαθηματικών».
Το εμπόδιο αυτό, δεν αποτέλεσε ανάχωμα στα όνειρα της και αποφάσισε να δημιουργήσει την οργάνωση «GUSEDS», δηλαδή, «Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος», και στην οποία φοιτητές από διάφορους ακαδημαϊκούς τομείς εντάχθηκαν με στόχο τη διάδοση του διαστημικού τομέα.
Η ομάδα είναι χωρισμένη σε τρεις ομάδες, έρευνας, μηχανικής και εκδηλώσεων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, διεξάγουν έρευνες για ανάπτυξη ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη και λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ρομποτικών οχημάτων. Μάλιστα, για την οργάνωση, η ίδια τιμήθηκε με το βραβείο National UKSEDS «Student of the Year 2021», στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εμπειρία της ως αναλογική αστροναύτης
Τον περασμένο μήνα η Ελένη κατάφερε να ολοκληρώσει την ιδιαίτερα δύσκολη εκπαίδευσή της ως Αναλογική Αστροναύτης, στον Ερευνητικό Σταθμό LunAres στην Πολωνία, όπου παρέμεινε για σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Η σημαντική αποστολή της Ελένης, στην οποία η ίδια έδωσε το όνομα «Υπερίων», ώστε να της θυμίζει την πατρίδα της, αποτελεί το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου της, να κατακτήσει το διάστημα και να καταστεί η πρώτη Κύπρια αστροναύτης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της στην Πολωνία, πραγματοποίησε δοκιμές πεδίου, δηλαδή προσομοιώσεις που έχουν φυσικές ομοιότητες με τα ακραία διαστημικά περιβάλλοντα, περνώντας από διάφορα στάδια εκπαίδευσης ενός κανονικού αστροναύτη.
Χαρακτήρισε τη διαμονή της ως την καλύτερη εμπειρία που είχε στη ζωής της και τόνισε πως έζησε έστω και για λίγο το όνειρο της.
«Κατάφερα να ζήσω για λίγο σαν αστροναύτης, ήταν απίστευτη εμπειρία. Ωστόσο, μια μεγάλη διαφορά ήταν ότι δεν υπήρχε η έλλειψη βαρύτητας στον Ερευνητικό Σταθμό διότι για να γίνει αυτό έπρεπε να κάνουν μια συγκεκριμένη εκπαίδευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στον Ερευνητικό Σταθμό ο τρόπος που έτρωγαν ήταν διαφορετικός όπως και η γεύση του φαγητού. «Ήταν λίγο σοκαριστικό το φαγητό, καθώς η γεύση είναι διαφορετική από τι συνηθίζεις. Οργάνωνα τα σακουλάκια μου και ανυπομονούσα να φάω ξηρή τροφή», μας είπε η Ελένη.
Την ίδια ώρα, σημείωσε πως συλλέχθηκαν χρήσιμα δεδομένα για το αν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει στον Άρη, κάτι που είναι και στόχος των αναλογικών αποστολών.
Ταυτόχρονα, πραγματοποίησε τη δική της έρευνα με θέμα «Πανδημίες στο Διάστημα», υπό την επίβλεψη του Δρ. Luke Daly, λέκτορα στο Planetary Geoscience στη Σχολή Γεωγραφικών & Γήινων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
«Εμπνεύστηκα από τη πανδημία που ζούμε καθώς βρισκόμασταν τόσο καιρό σε καραντίνα και ζήσαμε τον φόβο αλλά και τον πανικό. Σκέφτηκα γιατί να μην είμαστε προετοιμασμένοι αν κάτι τέτοιο συμβεί στο Διάστημα. Εάν ένας αστροναύτης κολλήσει κάποιον ιό, τότε θεωρείται πανδημία μιας και υπάρχουν λίγοι», δήλωσε.
Όνειρο της να ταξιδέψει στο Διάστημα
Δουλεύει αδιάκοπα και δεν τα βάζει κάτω με όνειρο μια ημέρα να γίνει αστροναύτης και να ταξιδέψει στο Διάστημα.
«Πάντα ο στόχος είναι να ταξιδέψω στο Διάστημα και είμαι αποφασισμένη για να τον πετύχω. Είπα ότι στον εαυτό μου ότι μέχρι να πεθάνω θα τα καταφέρω», τόνισε η Ελένη Χαρίτωνος.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να γίνει αστροναύτης και να ταξιδέψει στο Διάστημα μιας και χρειάζονται αρκετές απαιτήσεις για να κάνεις αίτηση.
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αστροναύτης, μας εξήγησε ότι πρέπει να είσαι ελαστικός, να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να έχει πολλές ικανότητες καθώς θα χρειαστεί να περάσει από πάρα πολλά στάδια.
Ερωτηθείσα πόσο αναπτυγμένη είναι η Κύπρος στον τομέα που αφορά το Διάστημα, απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει μεγάλο πρόοδο, ενώ του του χρόνου θα φιλοξενήσει το πρώτο ευρωπαϊκό εργαστήριο διαστήματος που θα οργανωθεί από την ίδια και ακόμη ένα άτομο.
«Όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες, τις δημιουργείς»
Η Ελένη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με το διάστημα και όχι μόνο.
Στέλνει το μήνυμα ότι δεν τα βάζουμε ποτέ κάτω και έχουμε το τελικό στόχο στο μυαλό μας. «Θα έρθεις πολλές φορές σε αδιέξοδο και δεν πρέπει να αφήνουμε την σπίθα που έχουμε. Πρέπει να κυνηγούμε την κάθε ευκαιρία και αν δεν υπάρχουν τις δημιουργούμε. Πρέπει να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Είναι μια δύσκολη καριέρα αλλά είμαι πραγματικά χαρούμενη που κάνω αυτά τα πράγματα», υπογράμμισε καταλήγοντας.