Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στο προσκήνιο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική αναγνώριση των ψυχεδελικών ουσιών. 

Επιστήμονες και ιατρική κοινότητα επικεντρώνουν τις έρευνες και τις μελέτες τους σε αυτού του είδους τις ουσίες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν καινούργιες και δραστικότερες λύσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές και δεν ανταποκρίνονται στα κοινά φαρμακευτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στην αγορά.

Με αφορμή την ανακίνηση του ζητήματος από την επιστημονική κοινότητα, ο Ψυχίατρος Δρ Γεώργιος Μικελλίδης, μίλησε στο ant1.com.cy και εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια η χρήση των ψυχεδελικών ουσιών ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω ακριβώς το μεγάλου ποσοστού ασθενών, που πάσχουν με ψυχικές διαταραχές και δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

«Βλέποντας διαχρονικά ότι υπάρχει η ανάγκη στο να βοηθήσουμε άτομα που πάσχουν με ψυχικές διαταραχές έρχεται ξανά στην επιφάνεια η χρήση ψυχεδελικών ουσιών, κυρίως στην έρευνα και σιγά - σιγά από την έρευνα προχωράμε και στις εγκρίσεις για να βρούμε καινούργιες λύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε. 

Έπειτα, εξήγησε ότι οι κοινές φαρμακευτικές αγωγές ενδεχομένως να χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να δράσουν με τους ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με σοβαρά προβλήματα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να μην ανταποκριθούν ποτέ στις κοινές θεραπείες για αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών. 

Τι είναι οι ψυχεδελικές ουσίες;

Ο Δρ Μικελλίδης εξήγησε ότι πρόκειται για ψυχότροπες ουσίες, οι οποίες δρουν στον εγκέφαλο και επηρεάζουν νευροδιαβιβαστές (ουσίες οι οποίες μεταφέρουν μηνύματα από ένα νευρώνα σε άλλον).

Οι ψυχεδελικές ουσίες, είναι αυτές που φέρουν ως αποτέλεσμα ακουστικές, οπτικές και οποιεσδήποτε άλλες ψευδαισθήσεις οι οποίες σχετίζονται με τις πέντε μας αισθήσεις.

Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο βρίσκεται υπό την επήρεια τέτοιων ουσιών, ενδέχεται να ακούει κάποιον να μιλά, ενώ δεν υπάρχει κανείς ή να βλέπει πράγματα μπροστά του, τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Την ίδια ώρα, ορισμένα άτομα πιθανότατα να παρουσιάσουν επιθετική συμπεριφορά, είτε προς τους εαυτούς τους, είτε προς οικείους τους ανθρώπους, αφού μεγάλο ποσοστό χρηστών, όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αυτών των ουσιών, πιστεύει πράγματα τα οποία δεν αγγίζουν τη σφαίρα της πραγματικότητας.

Η δράση ψυχεδελικών ουσιών φεύγει είτε σε διάρκεια κάποιων ωρών, είτε σε διάρκεια κάποιων ημερών.

Σύμφωνα με τον Δρ Μικελλίδη, αρκετοί χρήστες ναρκωτικών ουσιών στην αναζήτηση τους για ευφορία, καταφεύγουν σε ψυχεδελικές ουσίες, όπως η μεθαμφεταμίνη, η οποία παρουσιάζει έντονη ψυχολογική εξάρτηση.

Η θετική επίδραση κάποιων ψυχεδελικών ουσιών ξανά στο προσκήνιο 

Την τελευταία δεκαετία η θετική δράση κάποιων ψυχεδελικών ουσιών στον άνθρωπο κερδίζει όλο ένα και περισσότερο έδαφος, με τον Δρ Μικελλίδη να υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η χορήγηση τους στους ασθενείς να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον και υπό αυστηρές συνθήκες ιατρικής επίβλεψης.

Οι ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πολλών ψυχικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα της κατάθλιψης ή της διαταραχής του ψυχοτραυματικού στρες, σε συνδυασμό και με ψυχοθεραπεία. 

Η κεταμίνη είναι μια τέτοια ουσία, η οποία έχει πάρει έγκριση το 70’ σαν γενικό αναισθητικό. Την τελευταία 20ετία έχει μελετηθεί από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού και φαίνεται ότι έχει πολύ καλή αντικαταθλιπτική δράση, κάτι το οποίο οδήγησε στην επίσημη έγκριση της εσκεταμίνης από το FDA της Αμερικής το 2019 σε μορφή σπρέι για να δίδεται σε άτομα με βαριές μορφές κατάθλιψης. 

Το εν λόγω φάρμακο (η εσκεταμίνη) χρησιμοποιείται και στην Κύπρο εδώ και αρκετούς μήνες. Η κεταμίνη υπάρχει σε ενέσιμη μορφή. Η κεταμίνη σε μορφή σπρέι, αλλά στη παρούσα φάση με πολύ υψηλό κόστος.

Τα ψυχεδελικά προσφέρουν ευφορία με τη χρήση τους, ακόμα και από την πρώτη φορά, το θέμα ωστόσο σύμφωνα με τον Δρ Μικελλίδη είναι ότι ορισμένοι ασθενείς «ταξιδεύουν» κάπου όμορφα, ενώ κάποιοι άλλοι κάπου άσχημα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη όση ώρα οι ασθενείς βρίσκονται υπό την επήρεια τους. 

Μια άλλη μέθοδος, την οποία χρησιμοποιεί και ο Δρ Μικελλίδης, αφορά την διακρανιακή μαγνητική διέγερση, δηλαδή τη διέγερση του εγκεφάλου μέσω μαγνητικών παλμών.

Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η ανάγκη για εξεύρεση νέων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών στη χώρα μας είναι αυξημένη, ο Δρ Μικελλίδης απάντησε ότι η Κύπρος δεν εξαιρείται από τον κανόνα.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ικανοποιητικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά αυτά τα περιστατικά, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό.

«Η αντικειμενικότητα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνουν σωστές μελέτες του πληθυσμού με βάση τις στατιστικές που θα έπρεπε να υπάρχουν», σημείωσε.

Εξήγησε ότι «σκοπός των ειδικών είναι να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση. Πιστεύω ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται στο να ανανεώνεται. Μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι που έχουν δυσπιστίες προς κάποιες κατευθύνσεις η που να είναι πιο συντηρητικοί όμως το σημαντικό είναι να ενημερωνόμαστε όλοι τόσο ο ιατρικός κόσμος όσο και οι πολίτες».