Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το θεματικό δέντρο για την οδική συνείδηση που κοσμεί την είσοδο του Μουσείου Αστυνομίας Κύπρου στην πρωτεύουσα είναι πλέον γεγονός. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από την ιδέα και την κατασκευή αυτού του αλλιώτικου Χριστουγεννιάτικου δέντρου; 

Ο Γιάννης Λαζάρου θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη μαθηματικός, δεν είναι όμως. Είναι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και έφτιαξε το δεντράκι της οδικής συνείδησης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που καθιέρωσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον θεσμό του θεματικού χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Λύκειο Ιδαλίου, όπου και διδάσκει μαθηματικά. 

Ο κύριος Λαζάρου μίλησε στο ant1.com.cy τόσο για τα ιδιαίτερα δέντρα που φτιάχνει όσο και για το μήνυμα που προσπαθεί κάθε χρόνο να περάσει στους μαθητές του μέσα από αυτά, τα αλλιώτικα και εκπαιδευτικά δεντράκια που κατασκευάζει μαζί τους. 

Όλα ξεκίνησαν τα Χριστούγεννα του 2013..

Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά χρόνια, τα Χριστούγεννα του 2013, τότε που ο κύριος Λαζάρου «αναγκάστηκε» να βγει στην αγορά για να αγοράσει το πρώτο του δεντράκι. Όπως μας παραδέχτηκε, όσο ειρωνικό και παράξενο και αν ακούγεται, μέχρι εκείνη τη χρονιά δεν είχε στολίσει ποτέ ξανά το σπίτι του και μετά από παροτρύνσεις φίλων και αγαπημένων προσώπων αποφάσισε να το πράξει. 

Ωστόσο, δεν βρήκε ποτέ αυτό που έψαχνε και κάπως έτσι έφτιαξε το πρώτο του χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, ένα υλικό που πλέον αντικατέστησε με πολυστερίνη XPS.

Στην πορεία ήρθαν και άλλα, σε πρώτο στάδιο για φιλικά και συγγενικά του άτομα με τον κύριο Λαζάρου να σηκώνει μανίκια και να πιάνει δουλειά κάθε χρόνο την ίδια εποχή.

«Φτιάχνω δέντρα πιο ιδιαίτερα, που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο, το πράσινο, το πλαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Θεσμός τα θεματικά δέντρα στο Λύκειο Ιδαλίου 

Ο κύριος Λαζάρου έχει καθιερώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια την κατασκευή θεματικών δέντρων με τους μαθητές του στο Λύκειο Ιδαλίου. Σκοπός, όπως σημείωσε, είναι να περάσει μέσα από αυτή τη δημιουργική εργασία ένα ανθρωπιστικό αλλά και κοινωνικό μήνυμα στους μαθητές του. 

Το θέμα που επιλέγεται κάθε χρονιά επιλέγεται μετά από συζήτηση του καθηγητή με τους μαθητές του ενώ η έμπνευση έρχεται από τα καθημερινά προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά, πολλές φορές στο περιβάλλον του ίδιου του σχολείου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την κατασκευή του δέντρου συνοδεύει κάθε χρόνο και μία εκδήλωση ενημέρωσης των μαθητών με διαλέξεις από τον κατάλληλο αρμόδιο φορέα κάθε φορά.

Πέρυσι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του εν λόγω λυκείου αφορούσε τη δωρεά οργάνων, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν από την Πρώτη Νοσηλευτική Λειτουργό και Συντονίστρια Πτωματικών Δοτών κ. Χρυστάλλα Δεσπότη ενώ άκουσαν και μαρτυρίες από δότες και λήπτες οργάνων.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 το θέμα ήταν η «λευχαιμία», όπου ταυτόχρονα με τη φωταγώγηση του δέντρου έγινε ενημέρωση από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και 140 τελειόφοιτοι μαθητές έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών, δίνοντας δείγμα στο σύνδεσμο «Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη» που βρέθηκε τότε στο σχολείο. 

 

 

 

Ενώ τη σχολική χρονιά 2017- 2018 το θέμα ήταν η ανακύκλωση, με τους μαθητές να στολίζουν ένα διαφορετικό δεντράκι με πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, τα οποία είχαν διακοσμήσει και μάλιστα έβαλαν μέσα και ένα δικό τους μήνυμα. 

 

Φέτος, η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις δραστηριότητες των μαθητών καθώς επίσης φρέναρε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν άλλες χρονιές. Έτσι ο κύριος Λαζάρου αποφάσισε να μην αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη φτιάχνοντας το θεματικό δέντρο της οδικής συνείδησης έξω από το Μουσείο της Αστυνομίας.

 

 

«Σε συνεννόηση με την τροχαία και το Αρχηγείο της Αστυνομίας και αφού πήραμε άδεια, πήγα μόνος μου τις απογευματινές ώρες και έφτιαξα το δέντρο που θα κάναμε στο σχολείο με κομμάτια που ήταν στην ανακύκλωση για να περάσει το μήνυμα της οδικής συνείδησης σε όλη τη Λευκωσία, σε όλη την Κύπρο», εξήγησε ο κύριος Λαζάρου. 

Σκοπός αυτού του εγχειρήματος, όπως εξήγησε στη συνέχεια, είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην είναι κάτι το ουδέτερο, να σημαίνει κάτι, να έχει το δικό του νόημα και να προσπαθεί να περάσει κάτι στους μαθητές αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. 

Το μήνυμα φέτος ξεκάθαρο: «Οδηγούμε προσεχτικά και αμυντικά, να μηδενιστούν οι θάνατοι από τροχαία, ειδικά μέσα στις γιορτές και τελικά να γίνουμε πιο ενσυνείδητοι οδηγοί ώστε να τελειώσει πλέον αυτός ο εφιάλτης», όπως σημείωσε και ο καθηγητής. 

Στο σημείο αυτό, ο κύριος Λαζάρου εξήγησε ότι όλο αυτό που γίνεται είναι κάτι που απολαμβάνουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι μαθητές, οι οποίοι εμφανίζονται κάθε χρόνο πρόθυμοι να βοηθήσουν καθώς επίσης και να αφιερώσουν ώρες από τον ελεύθερο τους χρόνο για την κατασκευή του χριστουγεννιάτικου δέντρου. 

«Είναι χιλιάδες τα μηνύματα που επικροτούν την προσπάθεια, ακόμα και άτομα που έχασαν ανθρώπους από τροχαίο ατύχημα στήριξαν αυτήν την προσπάθεια, η οποία έγινε μόνο για καλό σκοπό», σημείωσε κλείνοντας ο κύριος Λαζάρου.