Τις βαλίτσες τους για Άμπου Ντάμπι τις ετοιμάζουν χιλιάδες Έλληνες αυτόν τον καιρό. Η ταυτόχρονη παρουσία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για το Final Four δεν είναι, φυσικά, κάτι πρωτόγνωρο, όμως για πρώτη φορά όσοι ταξιδέψουν εκεί θα κληθούν να περάσουν αυτό που λέμε… απόλυτο τεστ συμπεριφοράς.
Τα ΗΑΕ και πιο συγκεκριμένα το Άμπου Ντάμπι μπορεί να έχουν τη φήμη μιας εκ των πιο «χαλαρών» πόλεων του αραβικού κόσμου όσον αφορά τις παραβάσεις κάθε είδους, όμως ο τρόπος συμπεριφοράς εκεί διαφέρει πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο έχουν ζήσει οι φίλοι των δύο ομάδων που ταξιδεύουν μαζί τους. Οι νόμοι είναι αυστηροί, πολύ αυστηρότεροι απ’ όσο έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα.
Μια σειρά από κινήσεις, συμπεριφορές, ακόμα και συνήθειες που στην Ελλάδα είτε δεν διώκονται, είτε υπάρχει ανοχή, στο Άμπου Ντάμπι αρκούν για να δημιουργήσουν πολλές περιπέτειες και, εν τέλει, να χαλάσουν το ταξίδι: Πρόστιμα, φυλακίσεις, ακόμα και απελάσεις συμπεριλαμβάνονται στις συνέπειες. Και να είστε σίγουροι ότι τόσο η αστυνομία, όσο και γενικά οι αρχές της πόλης και της χώρας αποκλείεται να κάνουν τα στραβά μάτια για χάρη οποιουδήποτε οπαδού, πράσινου ή κόκκινου.
Δεν συζητάμε, βέβαια, για αδικήματα που διώκονται και στην Ελλάδα, όπως π.χ. η κλοπή. Σ’ αυτά οι νόμοι προφανώς είναι αμείλικτοι και εφαρμόζονται απαρέγκλιτα. Αλλά π.χ. το να μην σταματήσει ένα αυτοκίνητο σε πεζόδρομο, ή να σφυρίξει κάποιος όταν δει μια όμορφη κοπέλα να περνάει, ή να γράψει σ’ ένα πεζοδρόμιο «ΠΑΟ» ή «ΟΣΦΠ», μπορεί να τον οδηγήσει σε κακά ξεμπερδέματα.
Καμπανάκι χτυπάει αυτό το κείμενο. Δείτε το ως έναν οδηγό σωστής συμπεριφοράς. Για να χαρείτε την πορεία της ομάδας σας, όποια κι αν είναι αυτή. Και κυρίως, να χαρείτε το ταξίδι.
Κατανάλωση αλκοόλ
Ξεκινάμε από το πιο βασικό, αλλά και το πιο πολυδιαφημισμένο. Η σχέση των αραβικών χωρών με το αλκοόλ είναι περίεργη. Στα Εμιράτα, και στο Άμπου Ντάμπι βέβαια, δεν απαγορεύεται εντελώς, όπως π.χ. στη Σαουδική Αραβία, αλλά υπάρχουν σκληροί και απαράβατοι κανόνες.
Η λέξη-κλειδί είναι «ιδιωτικά». Εκτός από τα «κλειστά» σημεία όπου μαζεύονται πολλοί τουρίστες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ) μπορεί κάποιος να αγοράσει αλκοόλ από καταστήματα λιανικής που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά και να τα καταναλώσει π.χ. στο δωμάτιό του.
Το να πάρεις στο χέρι μια μπύρα και να βολτάρεις θα σε οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα. Το να καθίσεις σ’ ένα πάρκο, σ’ ένα πεζοδρόμιο, σε μια παραλία με το ποτάκι στο χέρι απλά δεν… παίζει. Σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ακόμα κι αν στέκεσαι πίσω από δέντρα και δεν σε βλέπει κανείς, παρανομείς.
Η ηλικία, επίσης, είναι κλειδί. Η κατανάλωση αλκοόλ έστω και σε ιδιωτικούς χώρους επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν κλείσει τα 21 τους χρόνια κι όχι τα 18. Δεν υπάρχει ανοχή. Αν γίνει έλεγχος ταυτοτήτων και κάποιος είναι 19 ετών, συλλαμβάνεται. Πόσο μάλλον αν είναι μικρότερος από 18.
Πορεία
Συνηθισμένες είναι οι εικόνες κατά τη διάρκεια των ημερών της διοργάνωσης με δεκάδες, ή εκατοντάδες, φίλους των ομάδων να μαζεύονται σε κεντρικά σημεία της πόλης και να φωνάζουν συνθήματα. Δεν συζητάμε για συμπλοκές, αυτές εννοείται ότι θα κατασταλούν άμεσα. Ακόμα, όμως, και μια αθώα «πορεία» μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Υπάρχει ειδικός νόμος «Νο. 2/2012 για την Κοινή Εμφάνιση, Υγεία και Δημόσια Ειρήνη» απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να διαταράξει ή να βλάψει την κοινή εικόνα, τη δημόσια υγεία ή την ηρεμία του εμιράτου. Αυτό περιλαμβάνει την πρόκληση θορύβου ή αναστάτωσης σε δημόσιους χώρους όπως πεζοδρόμια, αγορές, κτίρια, χώρους πρασίνου και δημόσιους δρόμους.
Προφανώς σε κάποια σημεία συνάθροισης έξω από την «Etihad Arena» θα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε αυτά. Αλλά το να καταληφθεί ένα πάρκο π.χ. και να φωνάζει ο κόσμος «Πανάθα μου σε αγαπώ» ή «Θρύλε ολέ» δεν θα το δούμε. Ακόμα περισσότερο απαγορεύεται να καταλαμβάνουν οι πεζοί το δρόμο και να διακόπτουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
Οδήγηση
Όποιος σκέφτεται να νοικιάσει αυτοκίνητο στο Άμπου Ντάμπι, πρέπει κατ’ αρχάς να ξεχάσει τελείως το αλκοόλ. Το όριο είναι το απόλυτο μηδέν (0,00) όχι το 0,25 που υπάρχει στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι για αλκοτέστ είναι συνηθισμένοι ακόμα και μέσα στην πόλη. Γενικά η τροχαία του Άμπου Ντάμπι χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής, όπως κάμερες ταχύτητας σε κάθε φανάρι και αυτόματους αισθητήρες παραβάσεων. Όλα καταγράφονται, όποτε ακόμα κι αν είναι περασμένη η ώρα και δεν φαίνεται κανένας τριγύρω, μη νομίσει κανείς ότι θα γλυτώσει αν κάνει παράβαση.
Τα όρια ταχύτητας είναι σχετικά υψηλά στους περιφερειακούς δρόμους και έξω από την πόλη (φτάνουν μέχρι και 140 χλμ./ώρα), αλλά δεν υπάρχει το «όριο ανοχής» που έχουμε στην Ελλάδα, τα 10-20 χλμ. πάνω από την πινακίδα που κατά κανόνα δεν τιμωρούνται. Αν η πινακίδα λέει 120 χλμ./ώρα και τρέχεις με 121, σε τσιμπάνε.
Υπάρχουν αυστηρές ποινές για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση κινητού κατά την οδήγηση (εκτός hands free), παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, παράνομο παρκάρισμα, ακόμα και μη τήρηση απόστασης από προπορευόμενο όχημα. Στις πόλεις το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 50 χλμ./ώρα και δεν υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου «θα αργήσω για το ματς». Για τις απλές παραβάσεις το πρόστιμο είναι περίπου 400 δηνάρια (AED, περίπου 100 ευρώ), αλλά για πιο σοβαρές μπορούν να φτάσουν και τα 3.000 AED, δηλαδή 750 ευρώ.
Εννοείται ότι οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρείται όχι μόνο με πρόστιμο που ξεκινάει από 20.000 AED (δηλαδή 5.000 ευρώ), αλλά και με φυλάκιση.
Φθορά περιουσίας
Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία όσον αφορά τόσο την ιδιωτική περιουσία, όσο και τη δημόσια. Εννοείται πως στα μαγαζιά ισχύει ο διεθνής νόμος «if you break it, you take it», αν το σπάσεις, το αγοράζεις, έστω και κατά λάθος. Αλλά και ο Ομοσπονδιακός Νόμος Αρ. 31 του 2021 απαγορεύει οποιαδήποτε φθορά δημόσιας περιουσίας.
Τι θεωρείται φθορά; Δεν συζητάμε με το να σπάσεις κάτι, πεζοδρόμιο, παγκάκι, ακόμα και να κόψεις κλαδί δέντρου. Αλλά ακόμα κι αν κολλήσεις αυτοκόλλητο με το σήμα της ομάδας σου σ’ ένα παγκάκι ή δεις μπροστά σου έναν λευκό τοίχο και γράψεις με σπρέι «Θύρα 13» ή «Θύρα 7», θα συλληφθείς. Κάμερες υπάρχουν παντού, κυρίως εκεί που… δεν υπάρχουν αστυνομικοί. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 AED (1300 ευρώ) και φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Αν αποδειχτεί πρόθεση φθοράς, υπάρχει πρόβλεψη και για φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και απέλαση ακόμα.
Ναρκωτικά
Εδώ προφανώς παραβιάζουμε ανοιχτές πόρτες, αλλά καλό είναι να το ξεκαθαρίσουμε κι αυτό. Το Ομοσπονδιακό Διάταγμα Νόμου Αρ. 30 απαγορεύει οποιαδήποτε κατοχή ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Δεν υπάρχει όριο ή διάκριση στο εμπόριο ή την ιδιωτική χρήση. Ακόμα και ελάχιστη τέτοια ουσία επιφέρει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και πρόστιμο που φτάνει και τα 100.000 AED (25.000 ευρώ).
H μόνη εξαίρεση είναι αν επισκέπτες φέρουν τρόφιμα ή προϊόντα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες (όπως THC). Αυτά θα κατασχεθούν και θα καταστραφούν χωρίς νομικές συνέπειες, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση χρήσης ή διακίνησης.
Γυναίκες-ομοφυλοφιλία
Τα Εμιράτα θεωρούνται από τα πιο «προοδευτικά» κράτη στον αραβικό κόσμο όσον αφορά την εμφάνιση των γυναικών. Μη φανταστεί καμία δυνητική επισκέπτρια ότι θα αναγκαστεί να κουκουλωθεί με τσαντόρ ή να φοράει μαντήλα κάθε φορά που βγαίνει. Σε παραλίες που απευθύνονται στους τουρίστες μπορεί να φορέσει ακόμα και καυτά μπικίνι, όπως οπουδήποτε στην Ευρώπη. Η μαντήλα είναι απαραίτητη μόνο όταν οι γυναίκες επισκέπτονται τζαμιά ή παρακολουθούν δημόσιες τελετές που έχουν να κάνουν με την ιστορία και την παράδοση.
Είναι προφανές, όμως, ότι ισχύει ένας άγραφος «dress code». Όχι πολύ βαθιά ντεκολτέ, ούτε διάφανα (see-through) ρούχα. Πολύ κοντά σορτσάκια ή ρούχα που αφήνουν ακάλυπτους τους ώμους, την κοιλιά και τους μηρούς δεν «ενθαρρύνονται», για να το θέσουμε κομψά. Δεν χρειάζονται… κελεμπίες, απλά ένα σεμνό ντύσιμο που δεν προκαλεί.
Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στα ΗΑΕ. Το άρθρο 356 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ελάχιστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά», όπως αναφέρει. Η τοπική αστυνομία, βέβαια, δεν έχει κανέναν νταλκά να ψάχνει τι γίνεται μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους. Αλλά δεν υπάρχει ανοχή για κινήσεις ή συμπεριφορές που θεωρούνται ότι σκανδαλίζουν το κοινωνικό σύνολο. Ακόμα κι ένα δημόσιο φιλί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Σεξουαλική παρενόχληση
Τι θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση στα Εμιράτα; Δεν συζητάμε για κινήσεις, απόπειρες βιασμού κτλ., που αποτελούν ποινικά αδικήματα και στην Ελλάδα. Ακόμα και μια στιγμιαία έκφραση θαυμασμού π.χ. με σφύριγμα, μια χαρακτηριστική φράση ή κίνηση με τα χέρια μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή μέχρι και για δύο χρόνια και πρόστιμο ως 100.000 AED (25.000 ευρώ).
Διευκρινίσεις: Δεν χρειάζεται να γίνει καταγγελία από την παθούσα. Αν κάποιος αστυνομικός διαπιστώσει το παραμικρό, μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα. Και βέβαια δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε ντόπιες ή ξένες γυναίκες. Ακόμα και αν φορούν διακριτικά της ομάδας σου, οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Και βέβαια ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα social media. Αν η παρενόχληση γίνεται μέσω τηλεφώνου, μηνυμάτων ή social media, μπορεί να παραβιάζει και τον Cybercrime Law (Νόμος Αρ. 34/2021).
Βρισιές-Αντικείμενα-Αστυνομία
Η τελευταία παράγραφος κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητη: Το γήπεδο έτσι όπως το’ χουμε συνηθίσει εμείς προφανώς δεν είναι «εκκλησία», ειδικά όταν φιλοξενούνται οπαδοί των δύο «αιώνιων» αντιπάλων. Αλλά οι λεγόμενες… μαγκιές που περνάνε στα ελληνικά γήπεδα, στην “Etihad Arena” καλό είναι να αποφεύγονται.
Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι security που δεν θα εκτιμήσουν καθόλου μια ανάρμοστη συμπεριφορά, απειλή, εξύβριση, βιαιοπραγία, τόσο εναντίον τους, όσο κι εναντίον οπαδών άλλης ομάδας ή οποιουδήποτε έχει σχέση με το παιχνίδι (παίκτη, προπονητή, διαιτητή). Αυτοί έχουν το δικαίωμα να απομακρύνουν οποιονδήποτε από τις κερκίδες και να τον οδηγήσουν στην αστυνομία που θα βρίσκεται έξω από το γήπεδο για τα περαιτέρω. Ακόμα και σε στιγμές χαράς, τα καπνογόνα, τα χαρτάκια στο γήπεδο και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες.
Πηγή: sdna.gr