Τηλεόραση Ραδιόφωνο
s

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) επιβεβαίωσε σήμερα αναφορές πως 23 Κινέζοι κολυμβητές είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένο φάρμακο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, αλλά αποδέχτηκε τα ευρήματα της χώρας ότι οφειλόταν σε μόλυνση από ουσίες. Πολλαπλές αναφορές ΜΜΕ έκαναν λόγο ότι οι κολυμβητές βρέθηκαν θετικοί στην τριμεταζιδίνη (TMZ), η οποία βρίσκεται σε φάρμακα για την καρδιά, μήνες πριν αρχίσουν -με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας- οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιαπωνική πρωτεύουσα τον Ιούλιο του 2021.

Ο WADA έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε τον Ιούνιο του 2021 για την απόφαση του CHINADA, του οργανισμού κατά του ντόπινγκ της Κίνας, να αποδεχθεί πως οι κολυμβητές επέστρεψαν ανεπιθύμητα αναλυτικά ευρήματα, ύστερα από ακούσια έκθεση στο φάρμακο μέσω μόλυνσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ, ο οποίος έχει την εξουσία να ασκεί έφεση κατά των αποφάσεων των εθνικών οργανισμών ντόπινγκ, ανακοίνωσε ότι επανεξέτασε την απόφαση και συμβουλεύθηκε εμπειρογνώμονες και εξωτερικούς νομικούς συμβούλους, προκειμένου να δοκιμάσει τη θεωρία της μόλυνσης που παρουσίασε ο CHINADA.

«Ο WADA κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα πως δεν ήταν σε θέση να διαψεύσει την πιθανότητα ότι η μόλυνση ήταν η πηγή της TMZ και ήταν συμβατή με τα αναλυτικά δεδομένα στο αρχείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο WADA και συνεχίζει: «Ο WADA απεφάνθη επίσης ότι ... οι αθλητές θα θεωρούνταν πως δεν είχαν κανένα σφάλμα ή αμέλεια. Ως εκ τούτου, και με βάση τη συμβουλή εξωτερικού συμβούλου, ο WADA θεώρησε ότι η έφεση δεν δικαιολογείται».

Η 30μελής κολυμβητική ομάδα της Κίνας κατέκτησε έξι μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μεταξύ των οποίων τρία χρυσά.

Χωρίς ελαφρυντικές περιστάσεις, οι αθλητές που βρίσκονται θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ υπόκεινται συνήθως σε ποινή αποκλεισμού δύο έως τεσσάρων ετών για την πρώτη παράβαση και ισόβια για τη δεύτερη.

Η διοίκηση της World Aquatics, της παγκόσμιας ομοσπονδίας υγρού στίβου, η οποία παλιότερα ήταν γνωστή ως FINA, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα θετικά τεστ αντιμετωπίστηκαν «επιμελώς και επαγγελματικά».

Πηγή:amna.gr