Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Παίρνει σάρκα και οστά το όνειρο των φίλων του ΑΠΟΕΛ με τις εξαγγελίες που έγιναν το πρωί σε εκδήλωση παρουσίασης του ιδιόκτητου γηπέδου από τους προέδρους Σωματείου και Εταιρείας ΑΠΟΕΛ αλλά και του κύριου επενδυτή  Κωνσταντίνου Ιορδάνου.

Εγινε αναλυτική παρουσίαση του έργου από τον υπευθυνο τγια την υλοποίηση του αλλά και τον πολιτικό μηχανικό που ανακοίνωσε ότι θα κοστίσει 35 εκατομμμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2028. Υπολογίζεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ότι θα εξασφαλιστούν οι σχετικές άδειες. Η ανέγερση θα ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα 30 μηνών. Ο επενδυτής Κωσταντίνος Ιορδάνου θα δώσει γύρω στα 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ, και θα καλύψει το 49 τοις εκατό του ποσού που θα απομείνει μετά την κρατική χορηγεία, η οποία θα ανέλθει περίπου στο 30 με 35 τοις εκατό του συνολικού έργου.

Θα γίνει δημόσια πρόσκληση για επενδυτές στο επόμενο διάστημα ώστε να καλυφθεί το υπολοιπο που απαιτείται. Σε πρώτη φάση το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 14ων χιλιάδων θέσεων με προοπτική επέκτασης χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του. Εξασφαλίστηκε γη 147 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ θα πληροί τις προυποθέσεις της ΟΥΕΦΑ για διεξαγωγή Ευρωπαικών αγώνων. Μετά την αποπληρωμή του και την επιστροφή της επένδυσης.


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο προεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας και ο πρόεδρος του ΚΟΑ Γιάννης Ιωάννου αλλά και πολλοί επώνυμοι παράγοντες του ΑΠΟΕΛ. Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες που έγιναν.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δείτε ζωντανά την παρουσίαση του ιδιόκτητου γηπέδου ΑΠΟΕΛ,  στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia. 
 

Δείτε εδώ ζωντανά την παρουσίαση

Στην εκδήλωση θα δώσουν το παρόν, ο πρόεδρος του Σωματείου, Κυριάκος Ζιβανάρης, ο πρόεδρος της Εταιρείας, Πρόδρομος Πετρίδης και ο κύριος επενδυτής, Κωνσταντίνος Ιορδάνου. Στην αίθουσα βρίσκονται επίσης οι πρόεδροι ΚΟΠ και ΚΟΑ, Γιώργος Κούμας και Γιάννος Ιωάννου. 

 

Κυριάκος Ζιβανάρης: «Βρισκόμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώνουμε τη συμφωνία για την ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου. Με τη χρηματοδότηση του κ. Ιορδάνου το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.Για το σωματείο η ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου έχει πολλά οφέλη. Δεν μιλούμε απλά για ένα γήπεδο. Επιδιώκουμε την εξέλιξη του ΑΠΟΕΛ σε όλα τα επίπεδα. Η προσπάθεια όλων μας είναι να οδηγήσουμε τον ΑΠΟΕΛ στη νέα εποχή. Τα μέλη του σωματείου θα επικυρώσουν τη συμφωνία την επόμενη γενική συνέλευση».

 

Πρόδρομος Πετρίδης: «Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα ορόσημό. Αυτή η συμφωνία ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα και ένα όνειρο ζωής. Οι πρώτες ενέργειες για το γήπεδο είχαν ξεκινήσει το 2018. Ο ποδοσφαιρικός ΑΠΟΕΛ δεν είχε ποτέ το δικό του σπίτι. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Ντίνο Ιορδάνου. Θέλω να ευχαριστήσω τον αδερφό φίλο Κυριάκο Ζιβανάρη που είναι ανυπόστατο μέλος αυτής της συμφωνίας».

 

Ντίνος Ιορδάνου: «Συγχωρέστε με που είμαι συγκινημένος. Έφυγα από την Κύπρο πριν 54 χρόνια και πήγα στην Αμερική. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που δεν θυμόμουν την Κύπρο μας. Ήμουν από παιδί ΑΠΟΕΛίστας. Έπαιξε ποδόσφαιρο με πολλούς ΑΠΟΕΛίστες και έπαιξα εναντίον του ΑΠΟΕΛ με τον Παγκύπριο. Το όνειρο της οικογένειας ΑΠΟΕΛ ήταν και δικό μου όνειρο. Αυτό το στολίδι για τη Λευκωσία νομίζω θα δώσει ευκαιρίες, όχι μόνο στην Κοκκινοτριμιθιά, αλλά και σε πολλά παιδιά που θέλουν ο αθλητισμός να είναι μέρος της ζωής τους. Θέλω να είναι ένας προορισμός που δεν θα πηγαίνει ο κόσμος μόνο για να δει τον ΑΠΟΕΛ, αλλά ένας προορισμός που θα προσφέρει πολλά στους Λευκωσιάτες. Για να επιβιώσουν τα γήπεδα πρέπει να προσφέρουμε στο κοινό κάτι το παραπάνω. Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να πω ορισμένες από τις σκέψεις μου».

Άγης Μεταξάς (CO της εταιρείας του γηπέδου ): «Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εξαιρετικά. Απομένει η σωστή διαχείριση τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής όσο και με τη λειτουργία του γηπέδου. Ο κ. Ιορδάνου θα αποτελέσει τον βασικό επενδυτή με συνεισφορά μέχρι και το 49%. Η κρατική χορηγία θα καλύψει το 30-35% του υπολογιζόμενου κόστους. Με εξασφαλισμένοι από τώρα το 70-75% του κόστους, το έργο προχωρά άμεσα. Για το κ. Ιορδάνου η χρηματοδότηση του έργου δεν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία αλλά μια ευκαιρία να βοηθήσει στην υλοποίηση του ονείρου. Θα αποτελεί ένα αθλητικό κέντρο με όλες τις ανέσεις. Θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα παρέχει μοναδικές εμπειρίες. Θα συσταθεί μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει τη διεύθυνση τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του γηπέδου. Η κερδοφορία του γηπέδου θα βοηθήσει τόσο τον ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ όσο και το σωματείο».

 

Η τεχνική ανάλυση του γηπέδου από τον Μίκη Ιωάννου: «Πρόκειται για ένα γήπεδο κατηγορίας 4 της UEFA. Η χωρητικότητα θα είναι 14669 στην πρώτη φάση όμως θα υπάρχει η δυνατότητα για αύξηση μέχρι και 20000 χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του γηπέδου. Η περιοχή Κοκκινοτριμιθιά πληρούσε όλες τις προδιαγραφές. Εξασφαλίστηκε γη 147000 τετραγωνικών μέτρων για τουλάχιστον 80 χρόνια. Ο νέος περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας από το Δάλι καταλήγει πολύ κοντά στο νέο γήπεδο και αυτό θα εξυπηρετήσει οπαδούς από άλλες πόλεις. Καταλήξαμε στην επιλογή του γαλλικού αρχιτεκτονικού οίκου. Η δεύτερη φάση αφορά 1800 θέσεις στην ανατολική κερκίδα και η 3η φάση αφορά 2800 θέσεις στις τέσσερις γωνίες του γηπέδου. Οι κερκίδες έχουν τοποθετηθεί πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο.Η ηχητική του γηπέδου δημιουργεί μια πολύ καυτή έδρα. Στην παρούσα φάση γίνεται οι τελικές τροποποιήσεις στα αρχιτεκτονικά σχέδια. Θα χρησιμοποιηθούν πρωτοποριακές τεχνικές πρακτικές». 

 

Ερώτηση στον Ντίνο Ιορδάνου για το αν θα εμπλακεί στο μέλλον στην ποδοσφαιρική εταιρεία: «Το ενδιαφέρον μου είναι να κάνουμε κάτι και να υλοποιηθεί. Το άλλο θέμα είναι για το μέλλον. Η εταιρεία που στήνουμε είναι να για να γίνει το γήπεδο. Όταν το τελειώσουμε αυτό, υπάρχουν ευκαιρίες. Όταν κάνουμε καλό, θα ωφεληθεί και ο ποδοσφαιρικός ΑΠΟΕΛ. Τα εισοδήματα του ΑΠΟΕΛ θα ανέβουν». 

 

Ερώτηση στον Π. Πετρίδη για τον προσδοκώμενο αριθμό εισιτηρίων διαρκείας στο νέο γήπεδο: «Πρέπει να έχουμε 10 με 11 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας. Θέλουμε να μένουν πολύ λίγα μεμονωμένα εισιτήρια για κάθε παιχνίδι».

Για το ποσό που θα βάλει ο κ. Ντίνος Ιορδάνου: «Εγώ είμαι διατεθειμένος να βάλω 12-13 εκατομμύρια»

 

2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2