Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Το Τμήμα Διαιτησίας της ΚΟΠ αναλύει και επεξηγεί φάσεις από τους αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta για καλύτερη κατανόηση των αποφάσεων των διαιτητών και του VAR, της εφαρμογής των κανονισμών διαιτησίας και του πρωτοκόλλου του VAR. 

Από κάθε αγωνιστική επιλέγονται κάποιες φάσεις που αφορούν περιπτώσεις στις οποίες σωστά ή λανθασμένα έγινε ή δεν έγινε παρέμβαση από το VAR σε σχέση με τις αποφάσεις των διαιτητών, βάσει του πρωτοκόλλου του VAR.

Για την 26η αγωνιστική έχουν επιλεγεί οι ακόλουθες φάσεις: 

ΑΠΟΛΛΩΝ – ΕΘΝΙΚΟΣ 57ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Τέρμα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα - offside
Επεξήγηση: Πολύ καλή εκτίμηση της φάσης από τον VAR. Επιθετικός ποδοσφαιριστής βρίσκεται πολύ κοντά στον αντίπαλο τερματοφύλακα στην περιοχή τέρματος, κάνοντας ξεκάθαρη κίνηση, η οποία επηρεάζει την ικανότητά του τερματοφύλακα να αποκρούσει την μπάλα. Επίσης είναι θέση που παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα τη στιγμή που λακτίζεται η μπάλα προς το τέρμα. Σωστά ο VAR προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης και σωστή η απόφαση του Διαιτητή να ακυρώσει το τέρμα για offside.
VIDEO ΑΠΟΛΛΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ 57ο λεπτό

ΑΕΖ - ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 45ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Συνεχίζει τον αγώνα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης για πιθανό χέρι
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης : Παραμένει στην αρχική του απόφαση
Επεξήγηση: Η μπάλα κτυπά σε χέρι αμυντικού ποδοσφαιριστή και πάει στο χέρι του από μικρή απόσταση. Ο αμυντικός προσπαθεί να αποφύγει την επαφή με την μπάλα, η οποία ήταν οριακή (με τα δάχτυλα).  Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια για να τιμωρηθεί με πέναλτι. Σωστή η απόφαση του Διαιτητή να παραμείνει στην αρχική του απόφαση.
VIDEO ΑΕΖ - ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 45ο λεπτό

ΑΕΖ - ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 71ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Πέναλτι
VAR: Επιβεβαίωση απόφασής του Διαιτητή
Επεξήγηση: Άκαιρο μαρκάρισμα από αμυντικό ποδοσφαιριστή. Ο επιθετικός ήταν πιο γρήγορος και ο αμυντικός πήρε το ρίσκο, βάζοντας το σώμα του σαν εμπόδιο στην πορεία του επιθετικού. Πολύ σωστή η απόφαση του Διαιτητή.
VIDEO ΑΕΖ - ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ 71ο λεπτό

ΠΑΦΟΣ – ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 22ο λεπτό
Αρχική απόφασή του Διαιτητή: Συνεχίζει τον αγώνα
VAR: Προτείνει στον Διαιτητή επανεξέταση της φάσης για πιθανό χέρι
Απόφαση Διαιτητή μετά από επανεξέταση της φάσης: Κίτρινη κάρτα
Επεξήγηση: Αμυντικός ποδοσφαιριστής παίζει την μπάλα αλλά μετά έρχεται σε επαφή με αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Η επαφή γίνεται με τις τάπες, με μεσαία ταχύτητα και ένταση. Αν και ο ποδοσφαιριστής έπαιξε την μπάλα θα έπρεπε να λάβει υπόψη τις συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει το μαρκάρισμα προς τον αντίπαλο του. Μετά από επανεξέταση της φάσης ο Διαιτητής πήρε σωστή απόφαση να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή.
VIDEO ΠΑΦΟΣ - ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 22ο λεπτό