Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην απαγόρευση μετακίνησης των φιλοξενουμένων οπαδών ομάδων και σε αυστηρές ποινές, στοχεύει η ΚΟΠ, για να χτυπήσει τους χούλιγκαν και τις εικόνες βίας στα κυπριακά γήπεδα. Οι ποινές θα ξεκινούν από μηδενισμό και θα καταλήγουν μέχρι και υποβιβασμό, ενώ το πρόστιμο θα αγγίζει μέχρι και το μισό εκατομμύριο. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από τα σωματεία να εντάξουν στη δομή τους, τους οργανωμένους οπαδούς για να ελέγχουν και τις ενέργειες τους.

Στο μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης των φιλοξενούμενων οπαδών που υλοποιείται από σήμερα και στην εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, επικεντρώνεται η Κυπριακή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου προκειμένου να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν τα κρούσματα βίας στα γήπεδα.

Κυπριακός Οργανισμός Ποδοσφαίρου

«Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή ενός μέτρου για το οποίο η Ομοσπονδία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, ωστόσο η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων θα ισχύσει με κάθε κόστος καθώς έχουμε την πεποίθηση πως μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη μείωση των κρουσμάτων βίας».

Έγινε σύσταση στον Αθλητικό Δικαστή της ΚΟΠ για εξαντλητική εφαρμογή των αυστηρών ποινών που προνοούνται στους Πειθαρχικούς Κανονισμούς, οι οποίοι μεταξύ άλλων προνοούν για ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι εμπλέκονται σε σοβαρά επεισόδια:

-Μηδενισμό από ένα ή περισσότερους αγώνες
-Ολικό ή μερικό κλείσιμο σταδίων ή απαγόρευση εισόδου στα στάδια συγκεκριμένων φιλάθλων
-Αφαίρεση βαθμών
-Πρόστιμο μέχρι μισό εκατομμύριο ευρώ
-Υποβιβασμό

Η εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΠ και οι πρόεδροι των ομάδων συζήτησαν για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και στη συνέχεια κατέφθασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης.

Ο Υπουργός έθεσε τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης για τα γεγονότα και τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας στα γήπεδα βάζοντας στο τραπέζι ως έσχατο μέτρο τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η αντίδραση των προέδρων και της εκτελεστικής της ΚΟΠ ήταν άμεση αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ίδια η ΚΟΠ και τα σωματεία της είναι έτοιμοι να αναστείλουν το πρωτάθλημα. Προηγουμένως είχε τοποθετηθεί και ο ΠΑΣΠ.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών

«Σε τυχόν απόφαση για διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών ως μέτρο καταστολής της βίας, οι ποδοσφαιριστές θα κατέλθουν σε επ’ αόριστον απεργία».

Ο Υπουργός μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης προκειμένου να μην συμβούν ανάλογα περιστατικά.

Αναφέρθηκε και στους Οργανωμένους οπαδούς ζητώντας από τα σωματεία να τους εντάξουν στη δομή τους και να είναι υπεύθυνα για τις ενέργειες τους.

Οι πρόεδροι αντέταξαν ότι μόνο η αστυνομία μπορεί, όπως συνέβη και στην Ελλάδα, να καταστείλει την παρανομία όπου υπάρχει και να επιβάλει την τάξη. 

Προχώρησαν κι ένα βήμα παρακάτω ζητώντας από τον Υπουργό πιο αποτελεσματική αστυνόμευση. Όπως πληροφορούμαστε μάλιστα, ο πρόεδρος του Εθνικού Κίκης Φιλίππου έφερε το παράδειγμα αγώνων υψηλού κινδύνου και με μεγάλη προσέλευση στο Δασάκι, χωρίς να συμβεί το παραμικρό, επικαλούμενος την αποτελεσματική Αστυνόμευση από την Αστυνομία των Βάσεων.