Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ς

Ο Μαξ Φερστάπεν αποκάλυψε ότι η σφοδρότητα του ατυχήματος του Κάρλος Σάινθ στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές του Λας Βέγκας ήταν πολύ σοβαρότερη από όσο πιστεύεται - και θα μπορούσε να είχε ακόμα χειρότερες συνέπειες.

Το ατύχημα συνέβη ήταν η Ferrari SF-23 του Ισπανού πέρασε από το κάλυμμα μιας υδρορροής στην άσφαλτο του Λας Βέγκας στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών, το οποίο αποκολλήθηκε δευτερόλεπτα νωρίτερα από το πέρασμα άλλου μονοθεσίου και διέλυσε το δάπεδο και όλη τη μονάδα ισχύος του ιταλικού μονοθεσίου μέσα σε μια στιγμιαία μπάλα φωτιάς. Μάλιστα, η συντριβή του δαπέδου της SF-23 προκάλεσε ζημιά ακόμα και στο κάθισμα του Σάινθ.

Παρότι ο διευθυντής της Scuderia Φρεντ Βασέρ χαρακτήρισε το συμβάν “απαράδεκτο για τη Formula 1”, οι πραγματικές επιπτώσεις του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστές - μέχρι που ο Μαξ Φερστάπεν αποκάλυψε σε συνέντευξή του μέσω του ViaPlay ότι ο Σάινθ δεν μπορούσε να νιώσει τα πόδια του τις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα.

Μάλιστα, τις επιπτώσεις του ατυχήματος υποβάθμισε και ο Τότο Βολφ της Mercedes F1, που απάντησε εκνευρισμένος σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι “ήταν μόνο ένα γαμ*** καπάκι υπονόμου” και ότι συνέβη απλώς στις ελεύθερες δοκιμές.

 

Όμως ο Φερστάπεν, σε ερώτηση που δέχθηκε για τις δηλώσεις του Βολφ, άσκησε κριτική στον Αυστριακό. Παρότι παραδέχθηκε την άποψη του διευθυντή της Mercedes F1 ότι τα προβλήματα με τα καλύμματα των υπονόμων είναι συχνά σε σιρκουί δρόμων πόλεων, ο Μαξ πρόσθεσε πως “αν ήταν ένα από τα δικά του αυτοκίνητα, [ο Βολφ] θα μιλούσε διαφορετικά. Αλλά δεν περιμένω τίποτα διαφορετικό από εκείνον”.

Ο Ολλανδός συμπλήρωσε πως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στη Red Bull όλοι στην ομάδα θα ήταν έξαλλοι: “Φυσικά [θα ήμασταν], όλο το αυτοκίνητο καταστράφηκε! Επίσης, ο Κάρλος είπε πως για ορισμένα δευτερόλεπτα δεν μπορούσε να νιώσει τα πόδια του. Το ατύχημα θα μπορούσε να είχε πολύ χειρότερη κατάληξη”.

 

Το τίμημα της ζημιάς της Ferrari SF-23

Πέραν των κινδύνων για τον οδηγό, το συμβάν άφησε τη Ferrari με μια ζημιά που θα της κοστίσει “μια μικρή περιουσία”, όπως είπε ο Βασέρ. Περιουσία που ο Γάλλος, όπως είπε, θα διεκδικήσει από τους μετόχους του GP του Λας Βέγκας - που είναι η Liberty Media. “Αυτό είναι αντικείμενο μιας κατ’ ιδίαν συζήτησης που θα έχω με τους μετόχους [του αγώνα]”, τόνισε.

 

Ο διοικητής της Scuderia μπορεί να βασιστεί σε ένα δεδικασμένο που ήδη υφίσταται από το 2017. Τότε, οι οργανωτές του GP Μαλαισίας κατέβαλλαν αποζημίωση στην ομάδα της Haas έπειτα από ζημιά που προκάλεσε στο μονοθέσιο ένα κάλυμμα υδρορροής που επίσης αποκολλήθηκε με το πέρασμα του μονοθεσίου.

Υπάρχει και μια άλλη πτυχή που αφορά το κόστος για τη Ferrari: έχει τις επιπτώσεις του στο όριο του ετήσιου προϋπολογισμού που υφίσταται για κάθε ομάδα του σπορ. Αν η Ferrari χρειαστεί περίπου 1,5 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τη ζημιά, αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από άλλους προγραμματισμούς της ομάδας σχετικά με την εξέλιξη του μονοθεσίου του 2024.

 

Ο Φρεντ Βασέρ της Ferrari συνομιλεί με τον διευθυντή της RBR Κρίστιαν Χόρνερ μετά το συμβάν του Σάινθ στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών του Λας Βέγκας AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

 

Μαζί με αυτό, στα έξοδα της ομάδας προστέθηκε και το κόστος της μεταφοράς ενός ακόμη εφεδρικού σασί από το Μαρανέλο στο Άμπου Ντάμπι, για το τελευταία GP της χρονιάς το επόμενο τριήμερο (24-26/11).

 

Εξήγησε ο Βασέρ: “Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο όριο προϋπολογισμού που να εξαιρεί τα ατυχήματα. Και σίγουρα έχουμε πολλά επιπλέον έξοδα: το δάπεδο καταστράφηκε, το κιβώτιο καταστράφηκε, η μπαταρία καταστράφηκε, ο κινητήρας είναι νεκρός. Έχουμε πολλές επιπτώσεις από οικονομικής και αγωνιστικής πλευράς, ακόμα και στο απόθεμα εφεδρικών εξαρτημάτων, και από πλευράς προϋπολογισμού δεν είναι εύκολο”.

Ο Γάλλος συμπλήρωσε ότι θα εγείρει θέμα εξαίρεσης τέτοιων συμβάντων από το όριο προϋπολογισμού, και επίσης αποκάλυψε πως ενώ οι κριτές κυμάτιζαν τις κίτρινες σημαίες για το κάλυμμα του υπονόμου που είχε αποκολληθεί οι αγωνοδίκες δεν διέκοψαν τις δοκιμές παρά μόνο όταν συνέβη το ατύχημα του Σάινθ.

Πρέπει να συζητήσουμε τις συνθήκες του συμβάντος, διότι δεν έχει να κάνει μόνο με την αποκόλληση του καλύμματος, αλλά και με το γεγονός ότι πέρασε ένα λεπτό από τις κίτρινες σημαίες μέχρι την κόκκινη”, είπε ο διοικητής της Ferrari. “Όταν έβγαλαν τις κίτρινες σημαίες σημαίνει ότι είδαν κάτι στην πίστα. Και τους πήρε ένα λεπτό για να βγάλουν την κόκκινη σημαία. Πιστεύω ότι είναι πολύς χρόνος. Ένα μεταλλικό κομμάτι βρισκόταν σε μια ευθεία που [τα μονοθέσια] περνούσαν με 340 km/h”.

Πηγή: sports24.gr