Είναι απόγευμα Σαββάτου, η τελευταία στροφή της Damallsvenskan. Του γυναικείου σουηδικού πρωταθλήματος. Χιλιάδες ενθουσιασμένοι οπαδοί της Χάμαρμπι κατακλύζουν τον αγωνιστικό χώρο. Στα πρόσωπά τους «χορεύουν» ο ενθουσιασμός και η χαρά για το σπουδαίο επίτευγμα της ομάδας τους. Η 38χρονη αναμονή για ένα δεύτερο πρωτάθλημα είχε τελειώσει.
Ήταν μια νίκη κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη. Σε ισοβαθμία με τους έτερους διεκδικητές της κούπας, την BK Häcken που αγωνιζόταν επίσης εκείνη τη μέρα, χρειάζονταν το «τρίποντο», πάση θυσία και τελικά, με το τελευταίο σφύριγμα να τους αναδεικνύει νταμπλούχους, αφού είχαν ήδη κατακτήσει το κύπελλο Σουηδίας νωρίτερα στη σεζόν.
Λίγο αργότερα οι φωτογραφίες των εορτασμών έγιναν viral. Αυτές είναι εικόνες που σπάνια συναντώνται στο γυναικείο παιχνίδι, ένα άθλημα που είναι ακόμα σε στάδιο εξέλιξης και χρειάζεται χρόνο για τη δημιουργία βάσεων οπαδών και κουλτούρας. Οι οπαδοί της Χάμαρμπι, ωστόσο, συνδέονται όλο και περισσότερο με την ισχυρή υποστήριξη που τους ακολουθεί, συνοδευόμενη από ντραμς, εντυπωσιακά tifos και συνθήματα! Έχουν σπάσει τα ρεκόρ σε πολλές περιπτώσεις.
17.623 οπαδοί βρέθηκαν στο Tele2 Arena για τον τελικό του Κυπέλλου Σουηδίας για να δουν την ομάδα τους να τελειώνει μια 28χρονη πορεία χωρίς «ασημικά». Αυτό που έγινε στο κρίσιμο παιχνίδι πρωταθλήματος όμως ήταν περισσότερο εντυπωσιακό γιατί μιλάμε για εκτός έδρας ματς!
gazzetta.gr
Περισσότεροι από 7.000 φορώντας πράσινα και λευκά έκαναν το σύντομο ταξίδι νοτιοδυτικά για να προσφέρουν τη θορυβώδη υποστήριξή τους στην ομάδα τους, τον παροιμιώδη 12ο παίκτη. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στο Medborgarplatsen της Στοκχόλμης για να τους καλωσορίσουν σπίτι τους.
Η βάση υποστηρικτών της Χάμαρμπι έχει αναπτυχθεί οργανικά, χτισμένη σε ισχυρούς δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του συλλόγου και των οπαδών του, καθώς και στην ενσωμάτωση μιας φιλοσοφίας «ένας σύλλογος». Ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν ο οπαδός της, Simon Sandström, βρισκόταν στις εξέδρες με την κόρη του Ισαμπέλα (τότε εννέα ετών), όπου ρώτησε για την έλλειψη υποστήριξης για τη γυναικεία ομάδα.
Η μικρή τότε είπε αθώα: «Αυτό είναι βαρετό, μπαμπά. Κανείς δεν τραγουδάει. Δεν υπάρχουν άνθρωποι εδώ. Είναι αυτό για το οποίο θα παίξω αν γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια;» Και τότε ο μπαμπάς της απάντησε: «Ας το αλλάξουμε αυτό».
Ήταν ο καταλύτης που ώθησε τον Simon στη δράση, καλώντας τους φίλους του στην τρέχουσα βάση οπαδών, αγοράζοντας μεγάφωνα και ενισχύοντας τα αρχικά στάδια μιας κουλτούρας που θα συνέχιζε να αναπτύσσεται και να σπάει τα ρεκόρ προσέλευσης τα επόμενα χρόνια. Η ισχυρή επικοινωνία με τον σύλλογο τους επέτρεψε να συνεργαστούν, με τον Simon να συνεργάζεται στενά με το τμήμα έκδοσης εισιτηρίων και να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει το μήνυμα.
«Έχουμε συναντήσεις σε παμπ πριν από τους αγώνες, ώστε όλοι οι θαυμαστές να μαζεύονται στην ίδια παμπ και να μπορούν να καθίσουν μαζί για να μιλήσουν για το παιχνίδι», λέει. «Γνωρίζεις νέους φίλους και γίνεται πολύ πιο εύκολο να οργανώσεις πράγματα, ειδικά τους εκτός έδρας αγώνες. Δημιουργείτε πολλούς νέους φίλους και ομαδικό πνεύμα και στην κουλτούρα των υποστηρικτών. Νομίζω ότι το ιδιαίτερο με την υποστήριξη της Χάμαρμπι δεν είναι ο αριθμός των ανθρώπων», συνεχίζει.
«Είναι η ατμόσφαιρα με τα tifos, με τα ντραμς… Νιώθεις πολλή αγάπη και είναι μοναδικό να είσαι εκεί και να βλέπεις τους παίκτες. Είναι επίσης έκπληκτοι από αυτό… Νιώθω ότι το κάνουμε μαζί και έχουμε τόσα πολλά πίσω από αυτούς. Το αγαπούν τόσο πολύ. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι πολλοί πολύ μεγάλοι παίκτες μπορεί να έρθουν στη Χάμαρμπι λόγω της κουλτούρας που έχουμε».